Људска срамота

#рететеатро41 и фондација Матера Базиликата 2019, Италија

Креација, драматургија, текст: Силвиа Грибауди, Матео Мафесанти

Извођачи и уметници који су допринели стварању: Антонела Јалоренци, Ема Таширо, Мариграција Наци, Матиа Ђордано, Симона Спировска

Костимограф: Силвиа Грибауди, Матео Мафесанти, Лиа Занда

Сарадник на тексту: Јентон Незирај

Технички директор и мајстор светла: Ангело Пицини

Музика: Блек кијс, Матмос, Есперион 21 и амп, Жорди Савали, Филип Јароски, Франк Бретшнајдер, Скот Рос, Бренда Ли, Софи Тукер и НЕРВО, Нокс, Алиса Уено, Денис Вилсон, Тејлор Хокинс

Уметничке радионице: Масимилиано Ћивица, Шерон Фридмен/Карлос Пењалвер, Радослав Ричик, Јакуб Поркари

Уметнички руководилац: Антонела Јалоренци

Координатор пројекта: Франко Унгаро

Трајање: 60’

#рететеатро41је створен из жеље и потребе да се изгради јединствено професионално окружење почевши од регије Базиликата, и има за циљ да створи систем који је у стању да препозна, подржи и побољша рад. #рететеатро41 чине људи који свакодневно раде у позоришном окружењу, не само замишљајући, стварајући и изводећи представе као режисери, глумци и техничари, већ као свеобухватни утемељивачи позоришне културе.

„Људска срамота“ је представа која истражује тему срамоте, како индивидуалну тако и колективну, кроз драмску конструкцију која тело претвара у причање. „Људска срамота“ пружа публици разиграно искуство. То је студија између колективног и интимног срама, друштвеног и породичног. Силвиа Грибауди и Матео Мафесанти ироничним језиком који повезује плес и позориште, развијају представу у креативном процесу у чијем су настајању учествовале и заједнице (затвореници) у којима су радили. Током представе, гледалац ужива у креативним идејама које се фокусира на питањe: Када је право или не стидети се било чега?

СРАМОТА ТЕЛА

СРАМОТА ДРУГИХ

СРАМОТА ПОРОДИЦЕ

СРАМОТА НЕУСПЕХА

СРАМОТА СЕКСА

СРАМОТА РАЗЛИЧИТОСТИ

СРАМОТА…

„Људска срамота“ је ток који нас извлачи из онога што нисмо, из онога што не желимо бити.

Марко Петрони, Дневне новости Пулија

Осећамо на кожи срамоту гломазних тела, сафирних пољупаца, понижавајућег порекла, понижавајућих прича; Извођачи вас пробијају својим срамотама и улазе у ваше срамоте.

Марија Франческа Германо, paneacquaculture.net