БАЛКАНСКА ТУЖБАЛИЦА

Пулс театар, Србија

у сарадњи са Установом културе Пароброд и Аустријском амбасадом у Београду

Редитељ: Стеван Бодрожа

Играју: Драгана Варагић, Ана Стефановић Билић, Ђорђе Симић/Боба Стојимировић, Чарни Ђерић

Трајање: 110`

Пулс театар – Прво приградско позориште Лазаревац – бави се делатностима и активностима везаним за драмско стваралаштво, али и стваралаштво у друштвеним, хуманитарним, социјалним, културним и другим активностима, непрофитног карактера, везаним за развој и унапређење становништва на територији деловања пре свега Лазаревца, као и развијање и унапређење рада и стваралачких активности драмских уметника читаве општине.

Установа културе Пароброд је једна од најзначајнијих референтних тачака савремене културе у Београду. Настао на традицији Школигрице и Шкозоришта – Центра за културу Стари Град који је у свом другом животу, за 5 година свакодневног рада, покрива визуелни програм, филм, позориште, музику, радионице, фестивале, поп културу. Пароброд је институционални ледоломац и реморкер алтернативних формата, од постулата отворених врата преко идеја мултикултуралности, до мејнстрима креативне индустрије и социјалних мрежа.

На просторима бивше Југославије још увек се чак 10.000 људи води као нестало. Трагичне и нерасветљене судбине ових људи чине јасним истину како су земље Западног Балкана своју мрачну, рецентну прошлост само гурнуле под тепих и наставиле свој историјски пут са потиснутом траумом која пре или касније прети да генерише нове мржње и сукобе. „Балканскa тужбалица“ састоји се из три текста. Први, реномираног босанско-херцеговачког писца Алмира Имширевића, исповест је жртве, некога ко је одведен, мучен, како физички тако и психички, а онда убијен и закопан у масовну гробницу. То је монолог духа, који након смрти сагледава свој живот и ужас његовог краја.

Други је текст “Прст” косовске списатељице Дорунтине Баше о онима који су остали након одвођења њихових најмилијих, који чезну за њиховим повратком, слутећи са ужасом да се то вероватно никада неће десити. Трећи део је драма другог познатог босанско-херцеговачког писца и театролога Алмира Башовића, фиктивни монолог убице, неког ко је учествовао у убијањима, гледао их, помагао да се она десе и ко напослетку није ухапшен, изведен пред лице правде, већ се “утопио” у масу људи након што се рат завршио и живи свој мали живот. То је особа којa се ипак сећа свега што је радила, али да ли се каје, да ли оправдава себе, да ли покушава да заборави? Или је можда поносна?

Балканска тужбалица је удар стварности за балканску публику, не само зато што се бави проблемом несталих током ратова, већ и зато што је то уметничко дело које реално сагледава оно што се десило међу бившим југословенским републикама.

Јелена Диковић „Данас”