ВОЛИТАНТ

Плесна компанија Гоби, Мађарска

Плесачица и кореограф: Рита Гоби

Музика: Давид Сего

Дизајн светла: Павла Беранова

Костим: Јудит Шинковић

Продуцент: Агнеш Бак

Фотографија: Марсел Пити

Технички асистент: Сузана Режна

Трајање: 40`

Рита Гоби је плесачица, кореографкиња и инструкторка плеса која непрекидно истражује стилове и језике покрета. Рођена је у Новом Саду а дипломирала је на Мађарској плесној академији. Учесница је бројних међународних радионица и специјализованих програма. Каријеру је започела радећи са неколико плесних компанија у Мађарској као и са филмским редитељем Миклошем Јанчом. 2006. године оснива плесну компанију Гоби”. Професорка је плеса на стручној уметничкој школи Агнеш Немеш Нађ” и редовно одржава радионице плеса у Мађарској и на различитим интернационалним фестивалима. Њене кореографије, иако базиране на интуитивности и експерименталности, конструисане су од низа репетитивних, минијатурних покрета, искривљених елемената и гротески који се полако и консеквентно трансформишу у другачије стање. Рита се поиграва деловима свог тела, наклоњена је минимализму, испитивању телесности тела и његових граница. Начин на који ствара је аналитичан, футуристички и затегнут. Њен наступ увек почива на личном искуству и најчешће је пропраћен живом музиком или учесником из неког другог уметничког поља.

„Волитант”(Volitant) представља прелазно стање између „не овде” и „не тамо још” где нас Рита води у свет метаморфозе. За овај наступ, Давид Сего компоновао је музику користећи се електорнско-акустичном комбинацијом звучних кодова морзеове азбуке и звукова буке – оваква музичка подлога представља оријентир плесној кореографији – овако сведена музика доприноси потпуној позоришној присутности плесне изведбе.

Ово је соло изведба огромне дисциплине, беспрекорно од почетка до краја, без трунке попуштања пажње. Прецизно и компактно.  

Саба Крал, критичар

Тешко је говорити о Ритиној изведби а да се не прича о Рити, као да су Рита Гоби и њена изведба једна иста ствар.

Марта Петер, Танкритика

Експлозивна изведба Рите Гоби испуњена је суптилним здруживањем, није тешко наслутити футуристичку интерпретацију, нешто налик научно фантастичном римејку Умирућег Лабуда, али уместо меких и лиричних тонова, Давид Сего изводи грубе, репетитивне и роботичке звуке буке.

Тамас Халаз, Синхаз

„Волитант је уврштен у „Aerowaves Twenty18” листу и одликован је наградом Рудолф Лабан у Мађарској. Такође је добитник специјалне награде на фестивалу „10 Sentidos” одржаном у Валенсији у мају 2017.