Северна страна

Ан лу пур лом, Француска

Играју: Александра Фреј, Мика Лафорџ, Арно Ферера, Серђи Пареса

Драматургија: Бок Ливенс

Дизајн звука : Жан-Демјан Рател

Дизајн светла : Тири Роберт

Костими: Емануел Гробет

Технички тим: Пијер-Жан Фађијани, Лоронт Миловски

Администрација: Каролина Кардосо

Менаџер турнеде: Лу Хенри

Фотографи: Милан Зипура, Винсент Муте

Копродуценти: Ла хиподром де дуе – ле бату фу/ Национално позориште Данкирк – Позоришни фестивал Оп де маркт”, Нерпелт (Белгија) –

Циркуско позориште у Елбеуфу, Центар за уметност високог циркуса Горња Нормандија- Ла Сирку, Циркуски пол Некона у Лимосину- ЕППГХВ, Ла Вилет, Париз– Екинокс – Национално позориште „Шатору”

Трајање: 50`

Циркуска компанија „Ан лу пур лом”, кроз свој приступ акробатског балансирања  „руку на руку” између два извођача има за циљ да брани визију хуманости/ човечанства састављену од друштвених појединаца, који иако различити ипак зависе једни од других. Украшен снагом и слободом, акробата се неумољиво бори са својим ограничењима. Стојећи у односу на другог, човек открива своју величину, слабост и комплексност своје људске природе. Оснивање „Ан лу пур лом” лежи у сусрету између две акробате, Француза Александра Фреја и Фредерика Ареноа из Квебека. Подстакнути двема представама насталим под вођством Гија Лушерија, Александар и Фредерик одлучили су 2005. године да покрену специфично истраживање о њиховом приступу балансирања „руку на руку”. За њих, ове акробације нису само материјал за обликовање, већ првенствено јака веза између два мушкарца.

Четири акробате су ставиле у игру сигурну снагу и моћ њихових живих тела. Њихова путања  је пуна препрека, састављена од изненађујућих и разиграних акробатских игара у којима стално измишљају правила. Ходање, трчање, хватање, пењање, даље, увек кретање напред. Иако знају да ће изгубити, то их не сречава да се боре, они се тврдоглаво обавезују на подвиг и уживају у сваком изазову, водећи нас заједно са својим телима до граница њихове физиолошке стварности и до ивице закона физике.

„Северна страна” је покушај да се у човечанству оживи разиграна невиност детета, одакле настају и битне вредности наше акробатске потраге.

Кроз „Северну страну” четворица суучесника доносе визију циркуске уметности замишљене као уметност деловања у служби потраге за хуманошћу.

Аурор Леметр

Представа је представљена у оквиру пројекта Ride&Camp, који су подржали Театроскоп и град Лиле.