бес

плесна компанија „Тула Лимнејос”, Немачка

Концепт/ Кореографија: Тула Лимнeјос

Музика, гитара уживо: Ралф Р. Олерц

Плес/ Креација: Даниел Афонсо, Леонардо Дакино/ Хиронори Сугата, Алба де Мигел, Присила Фијуза, Алесио Скандале, Каролина Вирвал

Дизајн светла: Јан Лангебартелс

Сценографија/ Костимографија: Антонија Лимнeјос/ Тула Лимнeјос

Мајстор светла: Феликс Грим

Трајање: 60`

Плесну компанију „Тула Лимнeјос” основали су 1996. године кореографкиња Тула Лимнeјос и композитор Ралф Р. Олерц. Године 1998. седиште компаније се сели у Берлин. Компанија ствара у оквиру интердисциплинарне мреже која се непрестано шири и ради са фиксним ансамблом током целе године. Од 2014. компанија је институционално подржана од стране Берлинског културног сената. Компанија „Тула Лимнејос” данас спада у једну од најуспјешнијих компанија за савремени плес у Немачкој и њен широки репертоар може се видети на позорницама широм света. Компанија „Тула Лимнејос” представља плес, направљен од људи и за људе, који сe жустро, критички и храбро заузима за човечанство.

„Бес” је комад о шоку и протесту. Он нас води у свет контрадикција у којем се дубоко осећа немир. Суптилно вибрирајуће кореографско призивање помало грозничавог усијања – утеловљење егзистенцијалног трења, отварање ране, гомилање гневa. Плес покренут стварима које нас терају да застанемо и размислимо, да се наљутимо, раздвојимо или ујединимо. У овом добу сензорног преоптерећења, у којем се сатови све брже окрећу и маса информација прети да нас преплави, „бес” је страствени одговор на бесмисленост савременог друштва и наше перцепције света, тачка отпора против небулозног стања нашег времена.

[…]Тула Лимнeјос још увек верује у катарзичну снагу позоришта. Њено плесно позориште је поетично и демонстрира велику техничку вештину.

Берлинске Новости

[…]дело архаичне снаге и лепоте[…]

Нурнбешке вести

Тула Лимнeјос гледа изнутра, испитује љутњу, агресију, страх – Лимнајос стиже до дна емоција. Она истражује оно што ври испод површине, пре него што прокључа[…]Шест плесача se уздижу до највишег нивоа агитације. “Бес” стога очарава своју публику, пре свега, буком kojу изазва плес.

Тагесшпигел

„Програм je подржан из Интернационалног плесног фонда за гостовања НАЦИОНАЛНЕ МРЕЖЕ ЗА СЦЕНСКЕ УМЕТНОСТИ, коју финансира Комесеријат за културу и медије савезне владе.“