ПОСЛЕДЊИ ЧОВЕК

Џејмс Вилтон,  Енглеска

 

Кореографија: Џејмс Вилтон

Изводе: Сара Џејн Тејлор, Џејмс Вилтон, Харлан Раст, Мајкл Келанд, Семјуел Бекстер

Музика: Tool

Светло: Марио Илсанкер

Представа „Последњи човек“ настала је по наруџбини организације за развој плеса „Dance City“ уз подршку Универзитета у Фалмуту, организације „Plymouth Dance“, Позоришта Барбикан из Плимута (Barbican Theatre Plymouth) и сектора за донације у уметности Уметничког савета Енглеске (Arts Council England).

Трајање: 65+20 минута

Опасност, крхкост егзистенције и жеља за преживљавањем; окружени смо тим стварима у немилосрдној животној борби. Како реагујемо? Страхом, бесом, одлучношћу?

„Последњи човек“ је плес који покреће енергија и физичка снага без премца коју изводе првокласни плесачи. Прва целовечерња представа награђиваног кореографа Џејмса Вилтона. Од аутора чувеног по заносној кореографији која оставља без даха, ово Џејмсово дело црпи елементе из борилачких вештина, брејкденса и капуере, стварајући сирову, грубу и радикалну представу.

Удахните дубоко, то вам може бити последњи дах.

———————————————–

Џејмс Вилтон – Кореограф, уметнички директор и продуцент.

Победник такмичења у плесу „Sadler’s Wells Global Dance Contest“ са кореографијом The Shortest Day, 2010. године

Добитник награде публике за најбољу кореографију на 16. издању фестивала MASDANZA са кореографијом The Shortest Day, 2011. године

Добитник 3. награде на 26. међународном такмичењу кореографа у Хановеру са кореографијом The Shortest Day, 2012. године

Добитник 3. награде на такмичењу „Berner Tanzprize“ са првим делом кореографије Последњи човек, 2014. године

Пошто је дипломирао 2009. године на Лондонској школи за савремени плес (LCDS), Џејмс је ангажован да преради своју студентску кореографију са друге године студија Drift за Шкотски плесни театар (Scottish Dance Theatre) за турнеју која је трајала 2010-2014. Године 2013. ово дело је је постављено у  позоришту „Ballett Hagen“ у Немачкој, а поново је постављено са студентима Лондонске школе за савремени плес за наступ на свечаној прослави 60 година Академије у Пекингу 2014. године.

Исте године Џејмс је направио кореографију „The Rite of Spring“ за Оперу у Грацу за прославу стогодишњице њеног рада, која је изведена 10 пута са целим оркестром.

Године 2013. Џејмс је ангажован да направи кореографију за Светски куп рагби лиге 2013. Дело је направљено за 50 плесача и изведено је у оквиру свечаног отварања на Стадиону Миленијум, као и на Вембли стадиону.

Џејмс је заједно са Свиндонском плесном школом добио Би-Би-Сијеву награду за извођачке уметности (BBC Performing Arts Fellowship). Такође је добитник програма за подршку младим уметницима „Blueprint Bursary“ кроз плесна позоришта и школе „Sadlers Wells“, „East London Dance“ и „London Youth Dance“.

Џејмс је сарадник Позоришта „Hall for Cornwall“ у Труроу.

————————————————————————————–

Последњи човек  делује као одважно, свеже, иновативно, модерно дело са стварном намером и амбицијом. То га чини добродошлим прилогом британском плесу. Молимо још.“ – Петер Џејкобс, The Public Reviews (www.thepublicreviews.com)

„Представа „Последњи човек“ је била снажно и емотивно искуство у којем се преплићу крхкост и снага, лажно и искрено, живот и смрт. Напад на чула кроз невероватну сложеност физичког покрета и партнерство у раду ансамбла, сачињен је од тренутака осећаја понижења, побеђености и беспомоћности, док истовремено пружа осећај заштите, препорода и достојанства; свеобухватна метафора егзистенције.” – Гарт Грејтикс, Alt Blackpool (www.altblackpool.co.uk)

„Не само да смо били сведоци најфизичкијој од савремених плесних трупа, него нам је чула измлатио прогресивни thinking man’s метал бенд, Tool, чије песме су пратња представи.“ – Ли Трухела, West Briton (www.westbriton.co.uk)