ПРАВИЛА ИГРЕ

Џона Бокаер, САД

Џона Бокаер x Данијел Аршам

Оригинална музика Фарел Вилијамс

Аранжман и коаутор композиција: Дејвид Кембел

Играју: Џона Бокаер, Алберт Дрејк, Лора Гутиерез,  Џејмс Корони, Кели Лајнс, Џејмс Мекгин, Саби Патаки, Сара Прокопио, Бети Роло

Трајање: 105 минута

Представу „Правила игре“ је направиo кореограф Џона Бокаер са визуелним уметником Данијелом Аршамом на оригиналну музику Фарела Вилијамса. Ова мултидисциплинарна сарадња са осам плесача је први заједнички пројекат Аршама, Бокаера и Вилијамса. Премијерно је изведена у Даласу, Тексас, 17. маја 2016. године, у оквиру Међународног фестивала музике и уметности СОЛУНА и гостовала је у бризбејнској дворани Пауерхаус (Powerhouse), на Бијеналу плеса у Лиону (Lyon Biennale de la dance),  Опери „Хауард Гилман“ Музичке академије у Бруклину, Дворани „Ројс“ Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу (UCLA), и Центру Кранерт (Krannert Center).

Бокаер и Аршам су развили кореографски језик који повезује плес, покрет и сценографију. Вилијамс је написао ауторску музику коју је ексклузивно снимио Симфонијски оркестар Даласа у аранжману Дејвида Кембела који је и коаутор музике.

——————————

Џона Бокаер је активан као кореограф и аутор изложби од 2002. године. Бокаерово стваралаштво, које обухвата 55 радова у широком дијапазону медија (плесови, видео продукције, цртежи, радови са снимљеним покретом (motion capture), интерактивне инсталације, мобилне апликације и филм), постављано је на разним локацијама широм света, међу којима су плесни фестивал „Џејкобс пилоу“ (Jacob’s Pillow Dance Festival), фестивали у Авињону и Сполету, Тријенале у Милану и Међународни фестивал музике и уметности СОЛУНА.

Бокаер је наступао у музеју Гугенхајм (Guggenheim), „P.S.1 MoMA“, и њујоршком Новом музеју (The New Museum in New York City). Године 2002. је основао непрофитну организацију „Ше Бушвик (Chez Bushwick)“, а 2008. године је заједно са Џоном Џасперсом основао ЦПР – Центар за истраживање извођачких уметности (CPR – Center for Performance Research).

Бокаер је сарађивао са уметницима међу којима су Линда Бенглис, Ен Карсон, Мерсе Канингам, Роберт Гобер, Антони Мекол, Тино Сегал, Ли Уфан (Ретроспектива у Гугенхајму 2011.) и Роберт Вилсон. Као кореограф за Роберта Вилсона, урадио је 6 опера међу којима су Фауст (Национална опера Пољске), Аида (Римска опера) и На плажи (Уметнички центар Баришњиков (Baryshnikov Arts Center)). Бокаер је сарађивао са Данијелом Аршамом на девет целовечерњих дела од 2007. године.

Године 2015, примио је Стипендију Сједињених Држава за уметност из кореографије, именован је за Стипендисту  Меморијалне фондације Џон Сајмон Гугенхајм, а 2016. године је добио Стипендију италијанске фондације „Чивитела Ранијери“ (Civitella Ranieri), у категорији визуелних уметности. Исте године потврђен му је статус једног од стипендиста резидената у Центру за балет и уметност Универзитета у Њујорку.