EIXAM (ROJ)
Kabula6 (SAD)
Ponedeljak, 27. jun 2005
SNP, Kamerna scena, 20:00
       
   
Tekst: Džeremi Sido i Kabula6
Igraju: Džeremi Sido, Džim Bernard, Ignjasi Koromina
 
       
   
Osnovana 2000. godine, za svoju prvu produkciju Ljubavi projekat, Kabula6 je međunarodna pozorišna kompanija sa sedištem u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Potičemo iz Katalonije, SAD, Kolumbije, Čilea, Argentine, Perua, Austrije, Nemačke, Crne Gore, Japana i Engleske. Dolazimo iz različitih izvođačkih sredina, uključujući savremeni ples, pozorište, likovnu umetnost, novinarstvo, muziku, olimpijsku gimnastiku i film. Cilj nam je bio da stvorimo rastegljivu strukturu – sa performansom i pozorišnim izrazom u jezgru – koja nam omogućava da postavljamo pitanja o sebi i o svetu u kojem živimo, a koja smatramo važnim. Opseg našeg rada se proteže od scenskih dela, radova na posebnim terenima, preko filmova i projekata društvene intervencije.

Zanimaju nas hibridne forme. Prevara percepcije. Korišćenje mašte i izražajnih mogućnosti tela. Interesuje nas priroda svemira u kojem nastupamo i odnos između intimnog doživljaja bića i u kakvom je ono odnosu prema kolektivnom doživljaju bića. Mi tragamo za povezanim formama dosluha publike koji daje smisao obnovljenom savezu nas kao kreatora i izvođača i publike kao učesnika. I trudimo se da se stalno pitamo: Kako smo se mi angažovali u svetu? Kako se stvarnost i fikcija prožimaju? U čemu je naša moć i kada smo tačno pod milošću sila većih nego naša volja?

Proizilazeći iz verovanja da je naše doba vreme radikalne fragmentacije, mi naša dela vidimo kao čin ravnoteže između oblikovanja pokreta, s jedne, i pokušaja konsolidacije, s druge strane. Radeći prvenstveno sredstvima istraživanja i improvizacije, mi stvaramo svež materijal koji se tada glača, udešava i formira u originalni tekst. Eksperimentišemo sa prostorima i prirodom javnih okupljanja, uvek uplićući publiku u predstavu. Jako smo svesni da performansi nisu samo trenutci izraza i komunikacije, već da su to događaji sa sopstvenim pravima i volimo da se igramo tom činjenicom.

Posvećeni principima radosti, humora, istraživanja i adrenalina,
Mi volimo da igramo.
 
       
   
Eixam, što na katalonskom znači roj, pozorišna je predstava za dva plesača i muzičara. To je priča o dva naučnika u pustinji koja istražuju retku vrstu pustinjskih skakavaca. Dok jedan oko drugog igraju ples sumnjičenja, nepoverenja i nadmetanja, neočekivano su zatečeni i preplavljeni rojem izvanredne moći.

Roj je građen kao minijaturna konferencija; susret dva naučnika angažovana na izučavanju teorije roja i njegovih navika. Performans ne vodi jednostavno gledaoce u pozorišnu predstavu; ona ih spretno i svesno zavodi da učestvuju u eksperimentu. Ne primećujući, gledaoci su veselo preobraženi u roj i stoga postaju deo istraživanja. To je plesna komedija sa Beketovim preokretima i aluzijama na Roja Ejera.
 
       
   
 
       

Kulturni centar Novog Sada / Cultural Center of Novi Sad; 1997-2005    
Katolička porta 5, 21000 Novi Sad, Srbija i Crna Gora / Serbia and Montenegro    
Tel. +381 (0) 21 47 23 149 ; Fax. + 381 (0) 21 525 168    
E-mail: [email protected]; www.kcns.org.yu