FIESTA
Teatar Dva sveta (Italija)
Sreda, 29. jun 2005
Trg slobode, 20:00

       
   
Autor: Teatar Dva sveta
Režija: Alberto Grili
Izvođači: Beatriče Čevolani, Stefano Grandi, Alberto Grili, Tanja Horstman, Anđela Peci, Maria Regoza, Delia Triče, Renato Valmori
 
       
   
Teatar Dva sveta je nezavisna pozorišna kompanija iz Italije koja pravi ulične, dečije predstave i istraživački teatar već više od dvadeset godina. Trupa je realizovala umetničke projekte, međunarodnu razmenu i radionice za profesionalne glumce i amatere u svom pozorištu u Faenci, putovala po Južnoj Americi i nastupala po Italiji. Pre nekoliko godina Teatar Dva sveta je počeo da otkriva centralnu i severnu Evropu. Od leta 2002. trupa je učestvovala na brojnim festivalima u Poljskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Norveškoj, Holandiji, Austriji, Irskoj, Engleskoj, Srbiji, Albaniji i Tunisu. Svuda je njihova ulična parada sa štulama Fiesta postizala veliki uspeh.

Godine 2004, Teatar Dva sveta je napravio novu uličnu predstavu, Oriente, i već je nastupao u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. U januaru 2005. Teatar Dva sveta je napravio novu predstavu u zatvorenom prostoru Sveta Jovanka iz klanice po Bertoldu Brehtu.
 
       
   
Fiesta je ulična predstava. Ulice pretvara u festival južnoameričkog duha. Ritmovi bubnja, tri metra duge figure sa licima od papira, živopisni zakrpljeni kostimi, zviždaljke i vatra: fiesta napreduje, ljudi počinju da slede ovu fantastičnu i veselu paradu. Odjednom, ona staje: posmatrači prave veliki krug, Erendirin obožavalac i bandit se bore i love jedan drugog, trčeći, plešući i skačući na štulama poput akrobata. I tako to traje, od scene do scene; onomatopejskom mešavinom jezika glumci pričaju male burleskne priče, inspirisane kolumbijskim piscem Gabrijelom Garsijom Markesom: dramatični brodolom, buran sastanak četvoro ljubavnika, Erendirino poniženje od strane njene bake. Pevaju se popularne pesme italijanskog anarhističkog pokreta koje su praćene harmonikom i komentarima o akciji. I korak po korak grad menja svoje lice, prihvatajući novu funkciju pozorišne scene.
 
       

Kulturni centar Novog Sada / Cultural Center of Novi Sad; 1997-2005    
Katolička porta 5, 21000 Novi Sad, Srbija i Crna Gora / Serbia and Montenegro    
Tel. +381 (0) 21 47 23 149 ; Fax. + 381 (0) 21 525 168    
E-mail: [email protected]; www.kcns.org.yu