IMAGO SONUS

Позоришно удружење „Летњи биоскоп“, Србија

Концепција: Денеш Дебреи

Плес: Хени Варга, Денеш Дебреи

Музика: Јасна Јовичевић

Сликар: Хирман Чаба 

Светло: Борис Буторац

Трајање: 50 минута

Представа „Imago Sonus“, Позоришне трупе Позоришно Удружење ”Летњи Биоскоп” (Nyári Mozi Színházi Közösség) ,базирана је на синтези плеса, ликовне уметности и музике. Коначној форми и дорађености представе претходило је неколико припремних година. Под насловом „Фантазије у сликама“ одржаване су радионице уз гостовање познатих ликовних уметника, музичара, плесача и глумаца, као и са другим врстама извођача заинтересованих за ову тему, међу којима је било историчара уметности, писаца, песника и перформера. Цео тај процес обликујемо у интегралну позоришну представу под већ поменутим називом.

Основни мотив представе је континуитет, а у оквиру тога снага у изражавању приче која се остварује у тренутку, формирање слике, формирање слике о прошлости, анегдоте, унапред осмишљене кореографије које су настале на основу истинитих догађаја, као и покрети и плес који су резултат тренутног подстицаја, а све то уз пратњу музичке импровизације.

У простору из представе у представу се у сценографији појављује нова, оригинална слика. За тај рад у свакој прилици позивамо ликовне уметнике који неколико дана пре представе стварају слику величине 280 x 350 cm. Слика настаје у присуству плесача , који прате покрете руку сликара. Ликовно дело игра значајну улогу у представи, будући да се из представе у представу слика појављује као нови елемент, развијајући се на подном платну, раније припремљеном, стварајући се кораком и покретом плесача, у колерацији и интеракцији са новом импровизованом музиком.
——————————————————————-

„Летњи биоскоп“ је невладина, непрофитна организација, која је као удружење формално основано 2001. године, са циљем да ствара савремене вредности везане за позориште и филм (углавном покрет и плес), те да их дистрибуира фокусирајући се на човека и тело, бавећи се његовим друштвеним постојањем и развојем првенствено, и то на начин који у региону мањка, уједно стварајући свеобухватну и разнолику мултикултуралну средину, културни простор који потпомаже личне и друштвене развојне процесе, који су основна потреба отвореног размишљања и несумњиво доприноси европеизацији, односно, залаже се за изградњу европског духа. Чланови „Летњег биоскопа“ су у прошлости, углавном, организовали међународне радионице под називом „Тело и плес“, те активне курсеве плеса, као и трибине модерног плеса, које су водили чувени и високообразовани гостујући професионалци. Учесници ових радионица су углавном били млади плесачи који су желели да усавршавају своје вештине, повремено образујући групе од 30-40 чланова, по приближно следећим пропорцијама: 15-20 особа са територије Србије и Мађарске, 15- 20 особа из земаља Западне Европе (Холандија, Енглеска, Белгија, Француска), Аустралија. Оснивачи Удружења грађана „Летњи биоскоп“ су захваљујући професионалној компетентности, за време југословенске кризе, добијали задатке у традиционалним позориштима или плесачким трупама, широм Западне Европе и Мађарске, као плесачи, глумци, кореографи или редитељи. Током рада су сарађивали са многим светским именима и угледним мајсторима.