..8..INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2002.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >

S R E D A,  3. jul
20:00..Kulturni centar Novog Sada
 

ERGstatus Dance Theater:.VETAR PROLAZI KROZ MENE..(Beograd)

Ideja, koreografija, kostimografija: Boris Čakširan

Muzika: Vedran Vučić

Igraju:
Aleksandra Bjelajac, Bojana Mišić, Nenad Milošević,
Ana Nesimovski, Iva Bojović i Bojan Batalović

Video Art: Vojislav Ilić
Plesni pedagog: Janet Forrest
Menadžment: Jelena Stojanović
 


Predstava Vetar prolazi kroz mene istražuje uticaje na ljudska ponašanja u periodu u kome su potezi pojedinaca, mediji, tradicija; bitno odredili živote pojedinaca. Kroz jednostavnu vizuelnu simboliku i savremeni plesni izraz, postavlja se pitanje humanizma u savremenom svetu komunikacija i modernih sistema.

Interakcijom ovih materijala dobijena je nova multimedijalna i multikulturalna slika, u kojoj pokret govori novim jezikom, dok video projekcije u isto vreme govore jezikom medija.

Proživljena telesna izražajnost, oštri i sugestivni pokreti inspirisani nasleđem Balkana, atraktivni kostimi, snažna i sugestivna muzika sa posebnom obradom zvuka; karakerišu ovu predstavu.


ERGstatus je projekat savremenog plesa osnovan juna 1998. godine u Beogradu. Kroz internacionalne seminare, predavanja i radionice ovaj projekat je stvorio osnovnu bazu za generalno predstavljanje savremenih plesnih tehnika mladim talentovanim igračima sa teritorije Jugoslavije.
Tokom 1999. godine ERGstatus je osnovao dve plesne trupe (za adolescente i odrasle). Ideja rada ovih trupa je da kroz edukaciju i sistematsko istraživanje postavi osnove za prepoznatljiv stil savremenog plesa Jugoslavije u okvirima evropske scene.
Obe trupe ERGstatus-a su do sada učestvovale na više internacionalnih festivala kod nas i u svetu, i sarađivale sa više stranih trupa i umetnika u zajedničkim projektima (SAD, Holandija, Nemačka, Poljska, Izrael, Italija, Bosna i Hercegovina, Slovenija). 
U maju 2000, na Festivalu koreografskih minijatura, trupa savremenog plesa je osvojila treće mesto i plaketu UBUS-a (Udruženje baletskih umetnika Srbije).
Direktor i koreograf  ERGstatus projekta je Boris Čakširan. U ovom projektu veliki uticaj na umetnički senzibilitet ima i kompozitor Vedran Vučić, direktor Electronic Music Foundation za Istočnu Evropu i Janet Forrest plesni pedagog trupe ERGstatus.

Kulturni Centar Novog Sada