..8..INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2002.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > > Č E T V R T A K,  4. jul
23:00..Kamerna scena SNP-a
 

BAD Co. :.ČOVJEK.STOLAC..(Zagreb)

Reditelj/koreograf: Goran Sergej Pristaš

Dramaturg: Ivana Sajko
Muzika: Helga Hintereger

Izvođači:
Nikolina Bujas, Pravdan Devlahović, Damir Bartol Indoš
 


Čovjek.Stolac predstava je razvijena kao rad u nastajanju  i prezentirana kao javna proba bez premijere. Istraživanje je temeljeno na mogućnosti obnavljanja autentičnog performansa Damira Bartola Indoša, Čovjek-Stolica, prvi puta izvedenog 1982. Željeli smo rekonstruirati i nadograditi originalni komad koristeći se plesnim improvizacijama najboljih mladih plesača u Hrvatskoj. Cilj je bio izgraditi kazališnu strukturu iz performansa kroz plesne varijacije.

Čovjek.Stolac glazbena je struktura improvizirane izvedbe, koja izbjegava sva semantička punjenja. Prije se može govoriti o korištenju parametara rudimentarnih odnosa tijela i predmeta, a ti su:

- Mentalni ulog energije i emocija u objekt
- Objektifikacija tijela
- Napetost između "tehničkog"i "prirodnog" tijela
- Napetost između reda objekata i reda tijela

…Goran Sergej Pristaš i Ivana Sajko osnovali su “bezimeno autorsko društvo” koje plesom oduševljava publiku… (P. Knezović, Jutarnji list)

…to nije kazališna ni plesna predstava, a nije ni performans ni pantomimičarski komad no objedinjuje sve te elemente… zanimljiva je nesvjesna igra koja nastaje na razlikama, svojevrsnom sukobu između Indoša i njegovih godina, njegova drugačijeg iskustva, te Nikoline Bujas Pristaš i Pravdana Devlahovića i njihovih priča… (N. Ožegović, Jutarnji list)

…prostor za igru i za gledanje pozornica je velike dvorane &TD-a, čiji su crnom, uljanom bojom premazani zidovi jedina scenografija ovog komornog i vrlo uspjelog eksperimenta. Tri tijela u bijelom rublju i tri smeđa stolca tvore, nazovimo ga tako, egzistencijalni šesterokut… rastrzani pokreti, tikovi, stilizirana masturbacija simptomi su straha od vlastite seksualnosti koja govori: nemoguće je komunicirati s drugim živim bićem ako njime ne zavladamo ili mu se ne podčinimo… (I. Đerđ, Glas Slavonije)

…dirljivi plesni dijalozi… predstve ove vrste nisu tek željno očekivane poslastice, već i gledateljski kurioziteti, koji su od našeg kulturnog podneblja udaljeni ne samo nekoliko stotina kilometara već i nekoliko duhovnih milja… (I. Đerđ, Glas Slavonije)
...BAD Co.
Trupa je osnovana 2000. godine nakon uspešne saradnje nekolicine autora na projektu "Ispovijedi" u Teatru &TD. Predstava "Ispovijedi" gostovala je tokom 2000. godine u Zadru, Dubrovniku i Berlinu, a trupa je kroz godinu ostvarila i svoj prvi samostalni projekat Čovjek.Stolac. Predstavljana kao delo u razvoju, prvi put je izvedena na Platformi mladih koreografa u Zagrebu, gde je od kritičara proglašena najzanimljivijom i najdojmljivijom koreografijom. Tokom leta gostovala je na Festivalu plesa i teatra pokreta u Sv. Vinčentu, Grožnjanu te na Festivalu "Zlatni lav" u Umagu, gde je nagrađena za najbolju izvedbu. Tokom 2001. godine trupa je napravila još dve predstave: celovečernji koreografski projekat "2tri4" kasnije nagrađen na međunarodnom koreografskom takmičenju Tendances u Luksemburgu, a prikazan u Londonu i Berlinu, te predstavu "Dideroov nećak" premijerno izvedenu na Splitskom ljetu.

Kulturni Centar Novog Sada