..8..INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2002.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > > P E T A K,  5. jul
20:00..Kamerna scena SNP-a
 

BAD Co. :.SOLO ME..(Zagreb)

Koreografi / izvođači: Nikolina Bujas & Pravdan Devlahović

Muzika: L. van Betoven i drugi
Dramaturgija: Ivana Sajko i Goran Sergej Pristaš
Scenografija: Magdalena Pederin i Goran Petercol
Kostimi: Josipa i Marijana Bronić

Komunikacija će biti uspostavljena, a nedugo zatim ponovo će nestati.  Damir Bartol Indoš

 
SOLO ME je solo za dva izvođača - koreografa. To je pokušaj stvaranja predstave koja bi se bavila time kako jedno neproblematizirano područje iskustva (iskustvo izvođača na sceni) ili niz praksi koje se uvriježeno prihvaćaju bez propitkivanja, koje su poznate i "šutljive", postaju kreativni problem, provociraju diskusiju i debatu, bude nove reakcije te uvode krizu u prethodno "tihom" ponašanju, navikama i praksama. Drugim riječima, ono što bismo voljeli problematizirati u ovoj predstavi jest naš vlastiti čin izvođenja, odnos koji konstruiramo među sobom (kao izvođači i proizvođači) na sceni kao i naš odnos prema publici i obratno.
Tematika SOLO ME mogla bi se opisati i slijedećim pitanjima:
..Kako sve možemo problematizirati vlastito iskustvo bivanja na sceni?
..Je li izvedba jedino što iskusimo na sceni?
..Tko smo mi, promatrani s pozicije Drugoga? Kako sve uopće možemo dosegnuti tog Drugog? Postoji li Treći, Četvrti... ili se vrtimo u začaranom krugu beskonačnih, privatnih interpretacija?
..I konačno, je li zaista nebitno ono što su autori htjeli reći?
...BAD Co.
Trupa je osnovana 2000. godine nakon uspešne saradnje nekolicine autora na projektu "Ispovijedi" u Teatru &TD. Predstava "Ispovijedi" gostovala je tokom 2000. godine u Zadru, Dubrovniku i Berlinu, a trupa je kroz godinu ostvarila i svoj prvi samostalni projekat Čovjek.Stolac. Predstavljana kao delo u razvoju, prvi put je izvedena na Platformi mladih koreografa u Zagrebu, gde je od kritičara proglašena najzanimljivijom i najdojmljivijom koreografijom. Tokom leta gostovala je na Festivalu plesa i teatra pokreta u Sv. Vinčentu, Grožnjanu te na Festivalu "Zlatni lav" u Umagu, gde je nagrađena za najbolju izvedbu. Tokom 2001. godine trupa je napravila još dve predstave: celovečernji koreografski projekat "2tri4" kasnije nagrađen na međunarodnom koreografskom takmičenju Tendances u Luksemburgu, a prikazan u Londonu i Berlinu, te predstavu "Dideroov nećak" premijerno izvedenu na Splitskom ljetu.

Kulturni Centar Novog Sada