..9...INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2003.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >

p e t a k,  4. jul
21:00..K a m e r n a...s c e n a...S N P

Madlenium: HURRY UP! (Beograd)

Izvođači: Ana Alimpić, Ana Dubljević, Milena Cujić, Lena Markušac, Ranko Lasica
Koreograf: Svetlana Đurović

- Šta ti to radiš?
- Odabiram putnike u svežnjevima po hiljadu. Otpravljam vozove koji ih donose čas na desno, čas na levo - reče skretničar.
- Mnogo im se žuri. Za čim to oni jure?
- Čak ni mašinovođa to ne zna.
U suprotnom pravcu protutnji drugi brzi voz.
- Zar se oni već vraćaju?
- To nisu isti, razmenjuju se.
- Nisu bili zadovoljni tamo gde su bili?
- Čovek nikad nije zadovoljan tamo gde je - reče skretničar.
- Kada bih ja imao slobodnih 53 minuta, uputio bih se sasvim lagano nekom izvoru…

Predstava "Hurry Up!" je inspirisana trenutnim stanjem svesti čovečanstva i predstavlja refleksiju na zbivanja u savremenom svetu. Radnja je smeštena u prvu trećinu prošlog veka, period koji je po svojoj dinamičnosti, dramatičnosti i previranjima veoma sličan sadašnjem trenutku u kojem mi živimo.
Da li je ikad na ovoj planeti i postojao neki drugačiji trenutak?!
Fjodor Mihailovič Dostojevski kaže:
"Strašno istorijsko iskustvo nam je u dovoljnoj meri pokazalo da ljubav prema čovečanstvu koju pokazuju revolucionari i utopisti dovodi do najvećih razaranja i najodvratnijih zločina. Vaspitati u sebi istinsku ljubav nije jednostavan posao, i zbog toga se u životu, posebno tamo, gde se postavljaju oholi i grandiozni ciljevi pre srećemo sa pseudo ljubavlju nego sa istinskom. Da se ne bismo zbunili na tom putu potrebna nam je ogromna mudrost."

Govor tela
Centar za umetnost pokreta "Madlenijum" sinoć je u Bitef teatru izveo predstvu "Hari ap" (Požuri). Prema ideji i koreogrfiji Svetlane Đurović, šestoro mladih umetnika su uvežbanim skladnim pokretima pokazali da reči nisu uvek neophodne. Govorom tela uz video umetnost Ranka Lasice odslikali su tretnutno stanje svesti čovečanstva kroz prizmu dešavanja iz početka prošlog veka.
Dramatičnost igre zainteresovala je uglavnom mladu publiku, koja je u neobičnim pokretima tela igrača prepoznala ubrzanu i izbezumljenu sliku vremena u kojem žive. Ova multimedijalna priča svojim gledaocima nameće pitanje, da li je, ikada, na ovoj planeti postojao trenutak koji nije nosio razaranje.
Politika ekspres

Centar za umetnost pokreta Madlenium, koji vodi koreograf modernog baleta Svetlana Đurović izveo je na sceni Bitef teatra, na kojoj se stvaraju predstave alternativnih igračkih grupa, svoj novi projekat "Hurry Up!" sa mnogo iskrene mladalačke energije.
Stasala kao koreogaf na tradicijama beogradske moderne umetničke igre, koju je usvojila radeći sa pedagogom i koreografom Dubravkom Maletić, Đurovićeva je pokazala obziljnost u plesnom oblikovnju svoje postavke. Ostvarenje njene ideje o stalnoj ljudskoj žurbi i nagonu za putovanjem, imalo je podršku u veoma igrivoj muzici Žan Mark Zelwera.
Ukatko: u vozu koji ide bez voznog reda, putovale su u prvoj polovini prošlog stoleća uvek u žurbi različite ličnosti. Tu je bračni par, Skitnica, Gospoda u crnom, kurtizana, Devojka, Seljanka, koji dinamično i stalno veoma pokretljivo tragaju za nedostižnim mestom relaksacije i spokojstva. Temu, bez sumnje aktuelnu po svojoj neurotičnosti i u sadašnjem vremenu, kao i prošlom, Đurovićeva je varirala kroz pokrete često autoagresivne, snažne i obespokojavajuće u uznemirenoj tenziji, izvlačeći od svojih izvođača maksimum angažovanja.


Kulturni Centar Novog Sada
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >KULTURNI CENTAR NOVOG SADA