..9...INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2003.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >

s u b o t a,  5. jul
18:00..S c e n a..."P e r a...D o b r i n o v i c",...S N P

Teatar "Ruben Simonov":
OBLOM.OK
(Moskva)Uloge:

Oblomov Ilja Iljič……………..…… Vladislav Demčenko
Štoljc Andrej Ivanovič …..….…… Vjačeslav Petrušin
Zahar, sluga Oblomova….....…… Aleksej Jarmilko
Iljinskaja Olga Sergejevna…….… Natalija Masič
Pšenicina Agafja Matvejevna…... Svetlana Jozefij
Arkadij, doktor……….…………… Mihail Bezobrazov
..Režija: Sergej Zuev
..Scenograf: Aleksandaar Čekanov
..Kostimograf: Aleksandar Petljura
..Muzika: Ljudmila Bakši
..Pomoćnik reditelja: Svetlana Simakova
..Zvuk: Mihail Smirnov
..Montaža dekora: Igor Gusev
..Grim: Olga Močalina
..Umetnički rukovodilac pozorišta: Veceslav Šalevič
..Zajednička režija sa centrom Zet-KreativU jesen 1988. g. u Moskvi se pojavilo novo pozorište. Stvorio ga je Evgenij Rubenovič Simonov sa svoim učenicima, diplomcima Višeg pozorišnog učilišta im. B.V.Šjukina. Maštajući o razvoju tradicionalne škole Vahtangova, Evgenij Rubenovič smatrao je za osnovu, najpre, pozorište apsolutnog ukusa i naglašene teatralnosti, na sceni na kojoj vlada Glumac.Takvo pozorište su voleli i dobro poznavali Moskovljani starijih generacija - obožavaoci pozorišta Evgenija Vahtangova u to vreme, kada je glavni rukovodilac bio jedan od briljantnih učenika Evgenija Vahtangova - Ruben Nikolajevič Simonov.
Jubilarnu, petnaestu po redu pozorišnu sezonu 2002-2003 godine, pozorište je, zajedno sa producentskom kompanijom "Zet-Kreativ", počelo sa probom predstave "Oblom.ok" po komadu M.Ugarova "Smrt I. Iljiča" po motivam Gončarovog romana "Oblomov".
Oblomov - jedna od ključnih figura ruske književnosti, heroj po opredeljenju. Zbog toga je sasvim lako objasniti što se autor predstave još jednom vraća njegovom liku. Sada je važno razumeti, koliko je savremen? Koliko današnji Oblomov liči na klasičnog? Kakvi su današnji motivi kojim se hrani "heroizam" Oblomova? I koliko je opravdan omalovažavajući ton u pojmu "oblomovština"? Koliko se promenio "stereotip Oblomov", da li je postao "gigantskim ideologom" nonkomformizma? Koliko je agresivna informaciona sredina uništila granice heroja i da li je? Sva ta pitanja vrlo su interesantna (aktuelna) za autore, koje vodi genijalna instituicija.
"Oblom.ok" imperijske svesti i veličine - tako glasi afiša predstave - to je poduhvat učešća, heroizam nedelatnosti, hrabrost sozercanja, čestite "Oblom.ok" dinastije porađaju Totus porode kompletnih ljudi". Koliko je neobičan pogled: sa uistinu kosmičkim "zezanjem" - o našem šaljivom vremenu.
O našem Oblomovu najbolje govori sam Gončarov rečima Štoljca: "Šta je kod Ilije Oblomova bilo najbolje? Čestito verno srce! To je njegovo prirodno zlato, on ga je bez povreda izneo kroz život. Ni jedine pogrešne note nije izdalo njegovo srce, niti se zalepilo na njega blato. Nije ga privukla ni najmanja šarena nepravda, i ništa ga nije povuklo na pogrešan put. Neka se oko njega talasa čitav okean smeća, zla, neka se čitav svet truje otrovom i ide naopačke - nikada nisam sreo čistije srce, svetlije i prostije".
Komad Mihaila Ugarova "Smrt I. Iljiča" dobio je gran-pri, kao najbolji moderni komad za 2002 g. u Rusiji na međunarodnom forumu mladih dramskih pisaca. Ovaj projekat kritičari su nazvali - ekološkim (na sceni je živa trava , kiša, sneg). Režiser projekta je Sergej Zuev, koji je prvi dobio pravo od Patrika Ziskinda da u Rusiji režira komad "Kontrabas" za koji je dobio nagradu kritike pozorišnog festivala u Avinjonu 2000. g.
Kostimograf Aleksandar Petljura, koji je uradio nekoliko projekata sa Bobom Vilsonom, vlasnik je unikatne kolekcije antikvarne odeće, najveće u Evropi.
Scenograf projekta Aleksandar Čekanov, dobitnik je međunarodnih nagrada u Veneciii, Parizu, Beču, Beogradu za scenografije u različitim pozorišnim projektima.
Muziku za predstavu komponovala je Ljudmila Bakši, dobitnica "Zlatne Maske" 2000. godine za pozorišnu muziku.
Glavnu ulogu u ovom projektu igra zaslužni ruski umetnik Vladislav Demčenko, "zvezda Evropskog eksperementalnog pozorišta", koji je dobitnik nagarade "Gete" Berlinske Akademije umetnosti 1998. godine, nagade "Mocart" u Beču 1996. godine, nagrade "Smoktunovski" 1999. i 2002. g. itd.

Kulturni Centar Novog Sada
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >KULTURNI CENTAR NOVOG SADA