..9...INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2003.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >

s u b o t a,  28. jun
21:00..K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a

Daska teatar: DRUŠTVO UBIJENIH PISACA (Sisak, Hrvatska)

Tekst: Jan Osterman, Daniil Harms
(Godišnja konferencija - kongres Svetske asocijacije MWS - "Murdred Writer's Society")
Trajanje: 60'
Učesnici kongresa:
Kral Ivnovič Šusterling………..Nebojša Borojević
Mladi Daniil Ivanovič ………... Dahna Borojević
Ginger haired trio ……………. Marko Vidušek
Ginger haired trio ……………. Goran Borojević
Ginger haired trio ……………. Ana Kolić
Svetlo: Damir Borojević
Ton: Boris Volarević
Izbor muzike i obrada: Ana, Marko i Goran
Muzika songa Warriors: Miljenko Žamarija
Lutkarski saveti: Lidija Dujić
Scenografija: Damir Borojević & majstorska radionica dede Jovice
Izvedba i režija sjena u živo: Ana, Marko i Goran
Dramaturgija i režija (usaglašivač ideja): Nebojša Borojević
Montaža prema tekstovima Daniila Harmsa
Narodna muzika u obradi: Cinkuši, Goran Bregović, Lidija Bajuk
"Društvo ubijenih pisaca" u režiji Nebojše Borojevića je prvi put izvedeno na edinburškom Frindž festivalu u avgustu 2000. Inspirisano Oberiuem, grupom ruskih (sovjetskih) avangardnih umetnika koji su potekli nakon revolucije 1917. da bi ih Staljin zabranio, to je divna posveta svim umetnicima čiji je rad cenzurisan, zabranjen ili ućutkan.

Daska teatar je eksperimentalna grupa iz Siska u Hrvatskoj. Od kada su oformljeni 1976. dobili su brojne nagrade za svoj zapanjujući spoj političke satire, muzike i visoko oktanskog fizičkog izvođenja. Istraživanje poslednje sovjetske avangardne grupe Oberiu i remek dela njihovog vođe Daniila Harmsa, koja su i dalje skoro anonimna, započeto je 1984. uličnim predstavama "Jelizavete Bam" za dvadeset automobila i jedan kamion. To se nastavilo 1985. predstavom "Pif, paf, puf", koja je zasnovana na kratkoj pesmi Daniila Harmsa. U poslednjih nekoliko godina napravljene su predstave "Još tri sata" (rekonstrukcija prve i jedine zajedničke predstave Oberia koja je prikazana 24. januara 1928.), "Harms" i na kraju "Društvo ubijenih pisaca".

Daska teatar iz Hrvatske, sa svojom posvetom ubijenom piscu apsurdisti Daniilu Harmsu, ima najelokventiju od mnoštva predstava s posvetom, koja je lepa, dirljiva i puna besnih pitanja o slobodi pisaca gde god da se nalaze. Joyce McMillan, The Scotsman

Ova produkcija izjednačava magičnu živahnost sa neprobojnom mračnom srži. Iskrenost izvođenja glumaca, koja se ne uvažava, ne dozvoljava da njen ton doživi dostojevsku sudbinu. Ona prikazuje drugačiji način pogleda na svet. Cloe Veltman, The Scotsman

Sedeli smo u malom intimnom prostoru i 40 minuta posmatrali glumce ispred nas koji su prikazivali pozorišni komad miljama daleko od krutog pozorišta kome smo ponekad izloženi. To je bilo poput izvanrednog poklona koji je u sebi sadržavao tugu koja ledi srce i umirujuću snagu ljudskog duha. Uz korišćenje jednostavnih rekvizita i raznolike muzičke pratnje, hrvatski Daska teatar me je najviše podsetio na inovativan rad britanskog Improbable teatra.
Thelma Good, Edinburgh Fringe Review

Kulturni Centar Novog Sada
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >KULTURNI CENTAR NOVOG SADA