..9...INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - NOVI SAD.2003.
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >


p o n e d e l j a k,  30. jun
21:00..K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a

Kamerna scena "Miroslav Antić": IZBIRAČICA (Senta)

Uloge:
Sokolović …………………………..… Branislav Unginović
Jeca, njegova žena………………..… Mirjana Savin
Malčika, njihova kći ….…….………. Mirela Mačak
Sveta, njihova nećaka………….…… Milijana Marjanović
Timić………………………………….. bez njega
Kata, njegova žena……………………Svetlana Kozić
Milica, njihova kći………………..……Dejan Uberić
Branko, mladi udvarač………….…... Viktor Unginović
Štancika, mladi udvarač……….…… Dušan Blažić
Tošica, mladi udvarač………….…… Predrag Popović
Jovan, poslužitelj…………...……….. Nikola Štrabački
Žuca, ab-ab-…………………..……… Dejan Rankov
Režija: Dragan Ostojić
Asistent režije: Branislav Unginović
Kostimograf: Gordana Nikolić
Saradnici:
Olivera Graovac, Ljubica Dukin, Nebojša Basrić, Branko Vučetić, Đuro D. BanjacPredstava je ujednačena u svakom pogledu. Odlična kolektivna igra glumaca, što se, nažalost retko sreće i u profesionalnim pozorištima. Imam utisak da bi ova predstava bila rado viđena u svakom pozorištu.
Karlo Fišer, zonski selektor, Zonske smotre drame - Novi Bečej

"Izbiračicom" u režiji Dragana Ostojića i izvođenju senćanskih amatera kao da je ovaj proces distanciranja okončan: od Trifkovića nije ostao ni kamen na kamenu! Definitivno su uklonjeni i poslednji ostaci salona (ovde: gumno), nameštaja (bale slame), vrata (postoje jedna, ali prokodska), nema ni one rudimentarne Trifkovićeve karakterizacije (ovde su svi izbirači i otirači), nema ni finog salonskog razgovaranja (ačenje i šegačenje dovedeni su do krajnjih granica izdržljivosti), nema ni starogradskih pesama (mada se pesma, u jedan mah i začuje, ali više kao napev iz vremena prvobitne ljudske zajednice).
Jedino kostim liči na ono što se pod tim podrazumevalo nekada, sem jednog detalja. Gotovo na svakom kostimu nalazi se po jedna aplikacija u obliku srca: na malom ili velikom džepu sakoa, sa prednje ili zadnje strane pantalona (na šlicu, na turu). Da, ima i jedno veliko "ventilaciono" srce izrezano na vratima poljskog klozeta, pa, mislim, možda, u zbiru, sva ta srca predstavljaju ključ za iščitavanje ove i ovakve predstave: kad se simboli ljubavi nose na takvim mestima, ni "izbiračice" ne mogu biti bolje...
Bogdan Ruškuc, Selektor 41. susreta APDVPozorišni amateri iz Sente osnovali su Kamernu scenu "Miroslav Antić" 1986. godine i ona je okosnica kulturnog života na srpskom jeziku u ovom potiskom gradu. Kamernu scenu je osnovalo par entuzijasta, među kojima i Lazar i Bojan Pajtić, Mirjana Savin, Ljubica Romandić i Branislav Unginović. U početku je radila u okviru Kulturnog centra mladih, a 1990. godine se registrovala kao posebno pravno lice, da bi ona danas izrasla u pozoršnu družinu koja broji oko 70 aktivnih članova koji deluju u dečjem i omladinskom ansamblu i jednom dramskom ansmblu odraslih.
Kamerna scena je u ovih proteklih sedamnast godina izbacila 22 premijere predstava odraslih članova, premijera omladinskih predstava i 15 premijera dečijih predstava, učestvovala u preko 200 priredbi i imala preko 250 izvođenja pozorišnih predstava učešćem od preko 240 svojih članova.


Kulturni Centar Novog Sada
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >KULTURNI CENTAR NOVOG SADA