10. INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - I N F A N T..2004
ŠINJEL
Kredo teatar (Bugarska)sreda, 30. jun 2004.20:00Velika sala KCNS
   

Kredo teatar je privatna pozorišna družina osnovana 1992. u Sofiji. Osnovali su je glumci Nina Dimitrova i Vasil Vasilev - Zueko, koji su diplomirali na Državnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost (NATFIZ).

Oslanjajući se na kreativnu imaginaciju i uzimajući za osnovu principe klovnovstva i improvizacije, družina traži izražajni teatarski jezik dozvoljavajući upražnjavanje dubine i bogatstva ideja i karaktera velikog klasičnog dela.

Kredo teatar je otvorio svoju prvu pozorišnu sezonu produkcijom "Šinjel" (The Overcoat) po Gogolju, koji je kompaniji doneo državno i međunarodno priznanje. Predstava je izvođena na preko 150 međunarodnih festivala u Bugarskoj i u inostranstvu - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Belgija, Rusija, Irska, Danska, Finska, Španija, SAD, Italija, Holandija, Austrija, Poljska, Grčka, Gruzija, Litvanija, Češka, Slovačka, Ukrajina, Portugal, Srbija, Bosna, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Belorusija, Iran i Koreja.

Produkcija je dobila 7 međunarodnih nagrada za najbolju predstavu i dve nagrade za izvanrednu glumu. Za svoja dva učešća na EDINBURGH FRINGE FESTIVAL (1996. i 1997.) "Šinjel " je nagrađen najvećom profesionalnom nagradom - 5 zvezdica od strane kritičara magazina "The Scotmans" i "The List" i proglašen je za jednu od najboljih predstava na festivalu. Časopis "The LIST" ga je uvrstio u 20 najboljih umetničkih događaja zvaničnog festivala 1997.

"Šinjel" je do sada izvođen na 8 jezika - bugarskom, engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, ruskom, grčkom i srpskom.

 

... Predstava sa pravim internacionalnim standardima... Verzija "Šinjela" Kredo teatra daje novi i uzbudljivi osećaj Gogoljeve mračne priče o ličnom identitetu i slobodi... Ova predstava sumira samu suštinu Gogolja - kako čovek može biti predstavljen jedino u okviru apsurda... Ono što sledi je jedan od najboljih pozorišnih događaja na ovom festivalu. Razdragano smešna, potpuno šarmantna, srceparajuće tragična, za svaki aspekt ove produkcije vezani su suprelativi. A postoji toliko aspekata koje ljudski um samo može da zamisli. (The Scotsman, Edinburg)

...Videvši njihovu predstavu, shvatate novi koncept teatra: jasno je da se moramo vratiti korenima, jednostavnom pozorišnom stilu sa mnogo više osećanja i strasti... Oni stvaraju "čuda" na sceni - skoro ni od čega. Neverovatna mešavina genijalnosti koja dovitljivo prevazilazi nedostatak sredstava i scenografije. (BBC, London)

   
10. INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA - I N F A N T..2004
KULTURNI CENTAR NOVOG SADA
NAZAD NA PROGRAM INFANTA