ЈЕСЕН... ИЛИ КАКО ИЗГЛЕДАМ?

 

Позориште шешира, Београд (Србија)

 
 

Аутор: Људмила Стратимировић
Играју: Владислава Ђорђевић, Маша Милеуснић, Бојана Зечевић, Милош Влалукин
Музика: Xploding Plastix (Норвешка); Ивана Граховац, виолончело
Дизајн светла: Александра Дагфелд (Шведска)
Тон-видео: Дејан Убовић
Реквизитер: Оливера Машић

Представа траје 45 минута

 

Јесен... или како изгледам? четврта је у циклусу представа трупе Позоришта шешира у коме су фазе људског живота, на специфичан начин, поређене са годишњим добима. То је, заправо, само почетна идеја око које су даље, према интересовању и инспирацији из блиског или глобалног окружења аутора, музичара и играча, биле разрађиване и развијане појединачне представе. Овакав вид рада започет је 1997. године када је у Културном центру REX постављен први комад Зима или снови или путовање у свим правцима.
1999. године, у Битеф Театру, премијерно је приказана друга представа, Пролеће или ноћна мора у Србији, да би у истом простору 2001. године била постављена и трећа, Лето, Таласи или узалудно чекање и живот на дну, у копродукцији са уметничком групом Стрипкор из Словеније.    

Јесен... или како изгледам? тематски се бави женом, њеним проблемима у савременом друштву, прилагођавањем средини, константним незадовољством и несигурношћу које покушава да сакрије на различите начине. У ширем фокусу, на начин својствен Позоришту шешира, разматрају се друштвене промене, положај Српкиње у транзицији, мушко-женски односи у данашњој Србији...
Један од најбитнијих елемената у представи је костим. Често мењање костима и коришћење само појединих његових делова вешто гради ток приче и представља донекле сценографију.

Посебност четвртог по реду комада посвећеног циклусу годишњих доба чини електронска музика групе Xploding Plastix из Норвешке, у саставу Јенс Петер Нилсен и Халвард Венерсберг Хаген, комбинована са звуцима виолончела у извођењу Иване Граховац на сцени.