НЕМОГУЋА ИНТЕГРАЦИЈА

 

соло мултимедијални перформанс
Тања Остојић (Србија/Немачка)

 
 

Концепт и извођење: Тања Остојић

Перформанс траје 75 минута, након чега следи краћа дискусија

 

Нови комад Тање Остојић Немогућа интеграцијаинтерактивна је компилација перформанса, уличних акција и документараца која доводи у питање мигрантску политику ЕУ и појам тероризма. Остојић се и лично упознала са популарним стратегијама прелажења граница које мигранткиње користе већ деценијама. Експлицитно је применила стратегије провоцирања јавне сфере и кршења закона како би стекла права на слободно кретање, живот и рад тамо где жели, обзиром да су јој ова права била ускраћена важећим ЕУ законима.   

Новија серија радова, под називом Интеграцијски пројекат, обједињује искуства и истраживања у вези са ситуацијом живљења мигранткиње у Немачкој. Претходећи пројекат У потрази за мужем са пасошем Европске Уније био је иницијални оквир који је тематизовао политику рода и капитализам, описујући колизију између изолације, сиромаштва и ЕУ политике изопштавања: да би добила боравишну дозволу у ЕУ, уметница је своју нагу фотографију поставила на Интернет, у потрази за грађанином ЕУ заинтересованим за брак... Након кратког сусрета у Београду, брак је склопљен као перформанс акт у медију закона.

Тања Остојић (Београд/Берлин) рођена 1972. године у Југославији, студирала је уметност у Београду и Нанту (Француска). Као интердисциплинарна уметница, развија и представља свој рад интензивно широм света, ангажујући се и као културна активисткиња, гостујућа професорка, сарадница магазина Art in Migration (Беч)... Остојић укључује своју социјалну фигуру као лик у ситуационистичким перформансима и користи различите медије у својим уметничким истраживањима, којима испитује социјалне конфигурације и односе моћи. Делује претежно из позиције жене и мигранткиње док је приступ у њеном раду одређен политичким позиционирањем, хумором и укључивањем гледалаца и реалности.      

 

www.kultur.at/howl/tanja
www.cac.org.mk/capital/ostojic
www.parakanal.com/rych/sanspapiers
www.parakanal.com/bridge