ALCHEMY OF MUSIC
пројекат
Смиљана Влајић, Мирослав Штаткић (Србија)

Аутори:
Смиљана Влајић, композитор
Мирослав Штаткић, композитор
Учествују:
Студенти Академије уметности у Новом Саду Срђан Асановић, вокал / класа проф. Нице Фрацилеа /, Оливера Бијелић, вокал / класа проф. Нице Фрацилеа/, Мирјана Рајић, вокал / класа проф. Нице Фрацилеа/, Душко Шпановић, труба / класа проф. Младена Ђорђевића/,  Ана Казимић, студент композиције / класа проф. Зорана Мулића /
Играчи Душан Динић, Саша Тојагић

Смиљана Влајић: Перун је само накратко заспао
Мирослав Штаткић: Бескрај закривљеног времена

.................................................................................

Alchemy of  Music
Аутори С. Влајић и М. Штаткић се базирају на два антипода у  пројекту из циклусу “Serbian ritual music”, на стари српски ритуално-пагански аспект и савремени музички израз. Комбинацијом архетипског певања и свирања са модерним електроакустичким звуком, креирању оригинални звучни амбијент, као нови амалгам живог језгра свеукупне стварности у облицима чудноватих звучних структура.
Алхемијска магија креирања, повезивања и поступака примене закона вештине и знања су елементарне вредности истраживања материјалног и нематеријалног света. Примена истог рецепта на пољу уметничког казивања даје невиђене и бескрајне могућности у трагалаштву за вечном истином. Тај пут је, у најмању руку, занимљив и јединствен доживљај. Alhemy of music нуди део те магије.

Смиљана Влајић, композитор. Рођена је у Београду, Србија. Основно и средње музичко образовање завршила је у музичкој школи  »Станковић« у Београду, клавирски одсек. Дипломирала на Одсеку за композицију на Академији уметности у Новом Саду 1998. године у класи академика Душана Радића са симфонијском поемом “Игра утрнуле стварности” за велики троструки састав оркестра.
Магистрирала је на истој Академији 2006. у класи професора Рајка Максимовића са симфонијском поемом “Opus Alchemicum”.
Усавршавала се на Високој школи у Бечу (Аустрија).
Бави се компоновањем и теоријом музике. Посебно се интересује и истражује области перцепције и психологије музике.

Мирослав Штаткић (Призрен, 1951), композитор и редовни професор Академије уметности у Новом Саду. Музичку школу је завршио у Призрену, а Факултет музичке уметности у Београду, на Одсеку за композицију, у класи професора Енрика Јосифа, као и последипломске студије у истој класи. Усавршавао се у Западном Берлину код професора Isang Yuna на Високој школи за уметност као стипендиста немачке владе (DAAD).
Добитник је више награда и признања за уметничку делатност, а од друштвених добитник је Октобарске награде града Новог Сада.
За 35 година уметничког рада написао је преко 450 композиција (око 70 симфонијских дела, великог броја камерних, солистичких, вокалних, вокално - инструменталних, електроакустичких, мултимедијалних и сценских дела).
Написао је и велики број композиција за позоришне представе и ТВ драме. Дела су му издата и извођена у иностранству.
Неколико својих дела композитор Штаткић је посветио одређеним фондацијама преносећи трајно ауторско право у корист хуманитарних акција.

 
 
 
 
Total design: D. Vukovic; web design: T. Dukic. Copyright INFANT 2002-2007