БУРЛЕСКА О ГРКУ
Андреј Хинг: Бурлеска о Грку
представа
Ања Суша/Мадленијанум (Србија)

Режија: Ања Суша
Сценографија: Игор Васиљев
Костим: Маја Мирковић

Играју:
Доминико Теотокопули-Ел Греко, сликар у Толеди – Небојша Дугалић
Херонима, Ел Грекова жена – Анђелика Симић
Каргана, доминиканац – Иван Томић
Хуана, Херонимина тетка – Јелица Вучинић
Ињес, Херонимина тетка – Елизабета Ђоревска
Мутавац – Душан Мурић 

Представа траје 90  минута

.................................................................................

Драма Бурлеска о Грку Андреја Хинга  писана је за телевизију - медиј који се у великој мери разликује од позоришта. Знајући својства камере и законитости крупног плана, кадрирања и осталих специфичности које омогућава поглед кроз објектив, Хинг је своју драму конституисао око интимних детаља из Ел Грековог живота, нарочито апострофирајући у уводу драме да га овај славни уметник нимало није занимао као историјска фигура, већ да је његово име само “позајмио” како би испричао далеко општију причу о процесу креације и уметниковим комплексним емоцијама док пролази кроз тај процес.
Иако се моја инсценција Хингове драме одвија у простору који не гледамо посредством објектива и са којим смо у некој врсти директне и прилично интимне релације у којој је гледалац на одређени начин део сценског простора, то јест простора за игру, покушала сам да задржим пишчеву идеју кадрирања или издвајања одређених детаља који су најчешће невидљиви за позориште у традиционалном значењу појма “сцена-кутија”, а који, парадоксално, чине окосницу ове представе.
Ни ја, попут аутора, нисам желела да се фокусирам на историјске тренутке из живота овог, без сумње, инспиративног сликара. Његово узбудљиво дело ме није занимало на нивоу декорације, већ на нивоу драмског проблема који се, укратко речено, своди на проблем празног платна. То је прича о уметнику који пролази кроз агонију стваралачке немоћи, покушавајући да у себи поново пронађе веру у своју уметност и нову инспирацију, успут преиспитујући своје релације са свим социјално прихваћеним симболима, почев од породице, до цркве и друштва.
Ово је представа о мучним и разорним процесима, о ризицима и лутањима кроз која пролази готово сваки истински уметник у покушају да достигне бесмртност. (Ања Суша)

У Хинговом ТВ комаду Бурлеска о Грку, с краја шездесетих година, лик Ел Грека тумачио је Љуба Тадић. У позоришној инсценацији, на сцени Бел Етаж Опере и театра Мадленијанум, посебно инспиративној за овакву врсту комада, након постављања Фриде Кало, успоставља се циклус представа о великим сликарима који промовише овај простор и као изложбени и као позоришни.

 
 
 
 
Total design: D. Vukovic; web design: T. Dukic. Copyright INFANT 2002-2007