ЈЕВАНЂЕЉА ДЕТИЊСТВА
Фрагменти наговештаја бесмртности у сећањима из раног детињства
представа
Јарослав Фрет, ЗАР театар/Институт Гротовски, Вроцлав (Пољска)

Играју: Марта / Марија – Дите Беркли / Камила Кламут
и Нини Јулија Банг, Пшемислав Блашчак, Томаш Бојарски, Јарослав Фрет, Александра Котецка, Ева Пасиковска, Адам Филипс, Томаш Вијежбовски

Вођа пројекта: Јарослав Фрет

Представа траје 55 минута

.................................................................................

Почетни подстицај за настанак пројекта Јеванђеља детињства представљало је занимање чланова трупе за гностичке елементе у зачецима хришћанства. Представа осцилира између нити две приче: оне о Лазаревом васкрсењу испричане из уста Марте и Марије, сестара његових, и “сведочанства Марије Магдалене” којој је у неким гностичким традицијама припадало веома значајно место међу апостолима и где је сматрана за једну од Лазаревих сестара. Неки од текстова који су коришћени у представи, мало су позната апокрифна јеванђеља попут оних Марије Магдалене, Филиповог, Томиног или фрагмената из дела Фјодора М. Достојевског и Симоне Вајл.
Песме из представе сакупљала је трупа током путовања по Грузији, Бугарској и Грчкој у периоду од 1999. до 2003. године. Посебно значајан био је рад са Сванима,· народом који живи у највишим деловима Кавказа. Свани су у свом наслеђу сачували погребне песме, чији корени сежу у сaм почетак наше ере и најстарија су полифона форма у Грузији, а вероватно и најстарија полифонија у свету. Нит друге музичке приче сачињавају литургијске песме из “Свете Горе”, православне монашке републике Атос. Повезане са јеврејским празником pasha, ове песме граде завршницу представе – консоламент.
Може се сматрати да је представа покушај, да се исприча “прича плоти из касне фазе” – након љубави, након понижења, након смрти; немогућа прича васкрсења.

ЗАР је позоришни студио чији програм се изводи у оквиру Института Гротовски. Ова позоришна трупа настајала је готово три године, на путовањима и кроз креативни позоришни рад. Прво упознавање јавности са радом на представи Јеванђеља детињства одвијало се током прославе 25-годишњице постојања Центра за позоришну праксу “Гарђенице”. Њена премијера изведена је у октобру 2003. године.
Током настајања представе, трупа се сусрела са Даисукеом Јошимотом, јапанским буто играчем. Ова сарадња резултирала је презентацијом Лазар, која је комплеметарни део представе Јеванђеља детињства, и извођена је у Пољској у неколико наврата крајем 2003, 2004. и почетком 2005. године.       
www.grotovski-institute.art.pl

· Свани, етничка подгрупа Грузијаца, која претежно живи у Грузији, у западном делу земље, у историјској области Сванети. Већином су православне вероисповести, а говоре сванским језиком, који спада у сванску групу јужнокавкаске породице језика. (прим. уред.)

 
 
 
 
Total design: D. Vukovic; web design: T. Dukic. Copyright INFANT 2002-2007