КВАРТЕТ
Хајнер Милер: Квартет
представа
Бронвин Тведл/Квартет Ко-оп, Велингтон (Нови Зеланд)

Играју:
(Маркиза де) Мертеј – Бронвин Тведл
(Виконт де) Валмон – Патрик Дејвис
Режија: Бронвин Тведл

Представа траје 75 минута

.................................................................................

Квартет је о поремећеним људским односима:  играма које играмо, начину на који мучимо једни друге, нашој неспособности да признамо своја осећања и самопожртвовању.” (Бронвин Тведл)

“Маркизу де Мертеј и виконта де Валмона, окрутне аристократе и распириваче сексуалних сплетки из познатог епистоларног романа 18. века, Опасне везе Шодерло де Лакроа, енглески драматичар Кристофер Хамптон преобразио је у драмске ликове у 20. веку, а затим су постали богати тинејџери из Њујорка, којима је у животу досадно, у холивудском филму Окрутне намере.
Пре Хамптона и филма, 1980. године, источно немачки драмски писац и следбеник Бертолда Брехта, Хајнер Милер, који је у Немачкој Демократској Републици сматран за дисидентског марксисту, а касније именован за директора Брехтовог позоришта, Берлинер ансамбла, смешта маркизу и виконта у “време-простор” који започиње у соби за пријем на прагу француске револуције а завршава у склоништу од ваздушних напада након Трећег светског рата. У том ограђеном сартровском декору, они играју своје фантазије, мењајући улоге и преображавајући се у (Цецилију) Воланж и (председниковицу де) Турвел, две намерне жртве сплеткароша, потпуно свесних да се крећу у правцу уништења.
На том путу западају у сексуалну неумереност коју проналазе у де Саду (“Можда је управо насиље кључ који отвара врата мог срца,” каже Мертеј) и уздижу се до блиставих обећања готово божанске моћи над својим жртвама коју нуди Ниче.
У трагању за моћи једног над другим и циничкој употреби невиних за задовољење сопствених изопачених жеља, осамнаестовековне аристократе Мертеј и Валмон постају представници свих елита које теже ка још већем богатсву и моћи, а док се они отуђују од људскости свет хрли ка Армагедону.” (Лори Аткинсон, The Dominion Post, 26.1.2006)

Квартет је прва представа коју изводи Квартет Ко-оп, мала позоришна група, чији је оснивач Бронвин Тведл. У групи делују познати професионални глумци и дизајнери из Велингтона. Чланови групе Квартет Ко-оп радили су већ заједно, и један од примера претходне сарадње је вишеструко награђена представа Albert Speer (2004). Сви чланови имају богато искуство у професионалном позоришту.   

 
 
 
 
Total design: D. Vukovic; web design: T. Dukic. Copyright INFANT 2002-2007