english
КИНОЛИТ (САЗВЕЖЂА)
Перформанс

Аутор: Кино-група, Србија
Нађа Јовановић, сликар
Немања Николић, драматург,
Милица Вукелић, социолог,
Ивана Кораксић, редитељ,
Марија Шујица, визуелни уметник,
Бојан Милосављевић, редитељ
Миона Петровић, плесачица

Супервизор: Фритс Вогелс, МАПА предавач
Музика: Симеон Тен Холт
Сарадник на амбијенталном звуку: Владимир Јовановић

 

Амбијентални физички перформанс КИНОЛИТ (Сазвежђа) заснива се на теми звезда, која је у вези са топонимом одигравања - општина Звездара, тачније кров Установа културе „Вук Караџић“. Контекст перформанса је астрономски, астролошки и есхатолошки. У овом материјалистичком, нихилистичком добу важно је подсетити на основни метафизички положај човека у космосу, који је одређен небом и земљом. То је прича о пролазности и вечности, о светлости и тами, о малом и великом, о недостижним даљинама, о никад откривеним тајнама...

Кино-група је уметничка група која се бави могућностима интердисциплинарне уметности презентоване у амбијенталном перформансу. Акценат је на невербалном физичком изразу. Групу подржава  MAPA (Moving Academy for Performing Arts) у Амстердаму, Холандија. Већина чланова је укључена у програм специјализације у области савремених извођачких уметности МАПА академије. Чланови групе су награђивани, независни млади уметници са вишегодишњим искуством.
Кино-група је извела свој први амбијентални, мултимедијални перформанс под називом „Ситуација испод нуле“ на градилишту Установе културе „Вук Караџић“ у марту 2009. године.