english
МИКРОКОРЕОГРАФИЈЕ
Продигал театар – Тим Урбаног игралишта, Брајтон, УК

Кореографија: Миранда Хендерсон са извођачима
Извођачи: Миранда Хендерсон, Џенин Флечер, JP Omari, Алистер Олафлин

Представа траје 15 минута.

Урбано игралиште (The Urban Playground, UPG) је прва и једина позорница посебно конструисана за паркур на свету. Овај јединствени низ модуларних платформи осмишљен је тако да покори сваку архитектуру са којом се сусретне чинећи сваку представу оригиналном драмом брзине и висине без речи.
Продигал, у сарадњи са творцима паркура Шарлом Перијем и Маликом Диуфом и њиховом организацијом Gravity Style, стварају динамичне кореографије истражујући односе између људског тела и [саграђеног] окружења чиме редефинишу перцепцију дома код публике.      
У плесној режији Миранде Хендерсон уз Gravity Style паркур кореографију, свака представа Урбаног игралишта представља оживљавање јавног простора кроз просторно-осетљиву комбинацију паркура са савременим плесом и брејкденсом. Миранда комбинује десетогодишње извођачко искуство Продигала са осамнаестогодишњим радом на L'art du deplacement (франц. уметност кретања) да би испитала однос између људског тела и [саграђеног] окружења.      
Само урбано игралиште служи да модификује сваку постојећу архитектуру и дати простор  отвори за више извођачких могућности. Поред тога тим Урбаног игралишта може да игра и на постојећој архитектури, а сви наступи представљају реакцију на локацију и догађај за који се постављају.  

--

Продигал театар
Продигал истражују однос између публике и извођача кроз провокативне позоришне представе које представљају епопеју у краткој форми.
Филозофија физичког експеримента и истраживања водила је ову награђивању трупу од затвореног круга приповедања у строго утврђеним границама, преко променаде јакобинске трагедије и извела је на улице да изводи невербалне драме плеса брзине и висине.
Продигал театар је основан 1999. године са седиштем у Брајтону. Трупу чине: Миранда Хендерсон, Алистер Олафлин, Ињацјо Жаргин, Крис Четфилд, Питер Фарли и Крис Јумни.
Театар тренутно сарађује са ДАХ Театром у Београду, Teatro Della Contraddizione у Милану и трупом Gravity Style у Паризу.
Продигал је 2002. године поново отворио Најтингејл позориште са Стивеном Беркофом у својству патрона, где има своје седиште, глуми и управља простором.  
Представе Продигал театра подржавају Савет за уметност Енглеске, Југоисток; Градско веће Брајтона и Хува и Комисија за уметност Брајтона и Хува.
Продигал држи предавања у свим местима у којима гостује, како у Великој Британији тако у иностранству. Свој рад заснива на филозофији физичког истраживања које подразумева свакодневно вежбање, а свој педагошки рад је одувек посматрао као саставни део рада једне позоришне трупе.  

Продигал 2009. године обележава 10-годишњицу постојања.

„Сјајна енергија и фина осећајност“ La Repubblica

„Соло тачке брејкденса на задовољство масе... лирска и драматична дуа и трија... Промене темпа и расположења доприносе томе да је комад много више од пуке демонстрације физичких вештина (мада оне јесу изузетне)“ Total Theatre       

Паркур (понекад скраћено и ПК) или l'art du déplacement (енгл: the art of movement; уметност премештања, кретања) је активност која има за циљ премештање из једне у другу тачно колико год је то могуће углађено, ефикасно и брзо, користећи начелно способност људског тела. Осмишљена је као помоћ при превазилажењу препрека, које могу сачињвати било шта у окружењу – од грана дрвећа и стења до железничке пруге и бетонских зидова – и може се практиковати како у урбаним тако и у руралним срединама. Паркур практичари се називају трасерима или трасеркама.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parkour, 16.05.2009.