english
NOTHING PROJECT
представа
Ансамбл Мираж, Београд, Србија

Играју: Вера Јовановић, Ана Хумљан Цолић, Тања Стикић, Анђелка Вујиновић
Сценарио и режија: Анђелка Вујиновић
Музички супервизор: Ненад Марић
Костим: Ансамбл Мираж
Дизајн светла, фотографија: Стеван Видић, Јелена Весић
Инспирисано: С. Бекет „Чекајући Годоа“,  М. Форман „Лет изнад кукавичјег гнезда“, П. П. Пазолини „Теорема“, Specchi e memorie „Небитности“
Текст: В. Јеротић „Човек и његов идентитет“, Х. Џубран „Пророк“, Г. И. Гурђијев „Све и свја“, Е. Фром „Умеће љубави“, Ненад Вукосављевић - из филма „Трагови“, К. Г. Јунг, Р. Тагора, Ж. Лакан, Џ. Немет, Коле Господар времена, као и лични текстови глумица
Продукција: Ансамбл Мираж

Представа траје 75 минута.

Nothing Project је једна целовито распарчана представа. То је престава о љубави. И о револуцији. И о усамљености. И о немогућности да се воли. И о чекању да се нешто коначно догоди. То је слика нашег друштва, онако како га ми доживљавамо.
Размишљајући и имајући потешкоћа око избора, слеђења и изоштрења фокуса у представи, увиделе смо колики је снажан утицај уснулог друштва на нас, његове појединце. Пошле смо од нас самих, као младих људи у једном транзиционом друштву и времену у коме су вредносни системи поремећени, и у коме се не зна шта је преображај и куда нас води.
Анђелка Вујиновић

--

АНСАМБЛ МИРАЖ И NOTHING PROJECT

Моћ, претенциозност и смелост коју смо осећале на почетку рада, лагано се смањивала, реципрочно протоку времена и рада, реципрочно појачавању осећања властите немоћи над омамљивом уснулошћу која се ширила захватајући „чак“ и наш кружок. Осетиле смо задах хипокризије и донеле одлуку да одустанемо од жеље за поучавањем и проповедањем, од потребе да критикујемо, уколико критика не пролази кроз наше сопствено месо. Желимо напросто да сагледамо. Отворено, колико је то могуће. Желимо сваки пут изнова да проживимо доживљај који се рађа из посматрања: нас на планети Земљи, нас у Европи, нас у држави Србији, нас које оснивамо уметничку групу Ансамбл Мираж, нас у нашим породицама, нас са нашим љубавима, нас у нашој соби испред себе самих. И да живимо тај доживљај. То је почетак.

--

Ансамбл Мираж
је независна уметничка група оформљена у јануару 2005. године у Београду са идејом истраживања и стварања дела из области позориšта и филма, а која се баве темом еманципације, као и антрополоšких и социјалних ограничења која ометају  тај процес. Други циљ је изучавање позориšног и филмског језика, као неопходног услова квалитетније комуникације.
Групу Мираж чине четири младе уметнице - редитељка и глумица Анђелка Вујиновић, и глумице Вера Јовановић, Тања Стикић и Ана Хумљан Цолић.