english
ПИСМА ИЗ РОДЕЗА
представа
Амок театар, Рио де Жанеиро, Бразил

Текст: Ана Тешера, према записима Артонена Артоа
Режија: Ана Тешера
Изводи: Стефан Брот
Светло: Вилсон Рејз / Стефан Брот
Музика: Чарлс Ајвз / Д. Шостакович

Представа траје 75 минута.

„Писма из Родеза“ обухватају избор писама глумца, песника и аутора драма Антонена Артоа које је написао свом француском психијатру доктору Фердјеру у току периода у коме је био хоспитализован као душевни болесник у азилу Родеза, од 1943. до 1946. године. Писма су очајнички дијалог Артонена са својим доктором, и преко докторовог лика, са друштвом у целини.

Амок театар, којим управљају Ана Тешера и Стефан Брот, се одликује посвећеношћу непрекидном истраживачком раду који обухвата уметност глуме и могућности инсценације. Од самог оснивања 1998. године, група је добила значајно признање критике и публике.
У свом раду, Амок театар поставља глумца и физички језик у средиште театарског деловања. Група тежи формалној строгости и интензитету у којима се тело глумца доживљава као место на коме се одвија драма.
У својим продукцијама, Амок театар се бави савременим темама, не губећи при том из вида изградњу театарског облика и поезију. Представа је за групу отворено поље за експериментисања,  трагање за сценским језиком, развијање глумачких техника и дијалог са фундаменталним питањима нашег времена.   
Група истражује и развија технике и методе рада које није могуће одвојити од обуке глумаца и одликује се развијеном педагошком делатношћу. Обука обезбеђује развој групе и доноси изазове у виду сваког новог пројекта. Театарска трупа је колективни пројекат у коме се пракса посматра као континуална делатност која захтева од играча непрекидно истраживање, обуку и промишљање.  
Амок театар је отворио своје седиште у Ботафогу, Рио де Жанеиро, 2003. године. На овом месту, акценат је на односу између стварања и обуке. Осим проба, обука и напредних курсева за глумце и редитеље које воде Ана Тешера и Стефан Брот, кућа одржава ниво квалитета на тај начин што под свој кров смешта међународно признате уметнике и професионалце, без обзира да ли похађају курсеве, семинаре или размењују искуства. Кућа Амок је данас истраживачка лабораторија – сцена, у којој су обука, развој и промишљање неодвојиви. 

Извођење ове представе је подржала Амбасада Бразила у Београду.