english
СУСЕДИ
представа
Мултикултурално позориште Галилеје
Галилеја, Израел

Играју: Васим Басхара и Пабло Аријел

Представа траје 60 минута без паузе.

Представа Суседи је сусрет речи као и сусрет пријатеља. Васим Басхара, арапски музичар, и Пабло Аријел, јеврејски глумац, се срећу у заједничком истраживању својих разлика и сличности. Они разговарају, играју и причају један другоме приче на различитим језицима – без речи. Пабло је светски познати зачетник објектног позоришта, а Васим је виртуоз на жичаном инструменту персијског порекла „ут“  и виолини – на својим уметничким језицима, у оквиру културолошких образаца из којих потичу, ова двојица уметника, пријатеља и суседа се срећу, истражују и уживају у ономе што је њихова заједничка људскост.
Суседи је топла, изненађујућа и интимна представа, која се пред публиком отвара као књига поезије без речи. Свака страна је нови свет: свет музике, свет игре лутака, свет хумора и веза. Комади сунђера, сланици и тепсије, играјући уз оригиналне музичке композиције, постају симболи среће и суживота у овом дражесном сусрету између арапског музичара и јеврејског глумца: суседа и пријатеља.

--
Мултикултурално позориште Галилеје

Визуелно позориште у коме глумци играју уз помоћ објеката, лутака и свог тела готово не користећи речи. Позориште је развило веома особен језик позорнице. Групу сачињавају глумци, музичари, уметници и активисти за заштиту животне средине и људских права.
Чланови позоришне трупе обликују људски мозаик представника различитих група становништва из јеврејских и арапских регија. Долазе из различитих градова, села, градића у развоју и кибуца (хебр. пољопривредних комуна) у области Западне Галилеје. Неки живе већ генерацијама у региону, други су имигранти из свих делова света.
Позоришна трупа изводи своје представе у позориштима, на фестивалима и школама по целој земљи и у свету. Позориште је такође реализовало серију едукативних видео емисија. У овим продукцијама се користе невербални облици комуникације, тако да језик није препрека, и мултилингвална публика може заједнички уживати у представи и деловати интерактивно између себе.

Позориште спонзоришу израелска Министарства просвете, животне средине и иностраних послова, која се сва веома похвално изражавају о његовим представама, посебно наглашавајући њихову делотворност у преношењу моћних, смисаоних порука.

Позориште је у потрази за начином комуникације, у коме језик неће бити препрека, како би мултилингвална публика имала могућност да се сусреће и поштује између себе, комуницира, размењује идеје и заједнички ужива у сусрету и представи.       

… Заједно, оба извођача истражују своје разлике и сличности уз минималну употребу језика, користећи хумор, покрет и музику, а с обзиром на њихово веома различито порекло, ова двојица уметника, пријатеља и суседа славе своју људскост на начин који нас подстиче да ценимо и поштујемо друге културе…
Филип О’Брајен, The Canberra Times, 5.02.2005.  

Суседи је представа о реалности сарадње. На сцени, као тим, окупља арапског музичара Васима Басхару и Јеврејина Пабла Аријела, глумца и нежног манипулатора различитих слика и лутака. Њихов једночасовни резултат може, више је него сигурно, оставити публику у размишљању о некима од летимичних погледа који се односе на живот на Блиском Истоку.
… на крају можете схватити да су вас и слике и приче побудиле да поново размислите о различитим помирењима.
Алана Меклин, The Canberra Times, 9.02.2005.

... Представа је извођена на Међународном луткарском фестивалу у Јерузалему, на Фринџ фестивалу у Филаделфији, у оквиру Окупљања за бољи свет у Порторику, на Националном мултикултуралном фестивалу у Канбери, Аустралија…
Иако се могу учинити супротнима попут двају полова, израелски уметници Пабло Аријел, који је Јеврејин, и Васим Басхара, који је Арапин, се сусрећу да би стварали театар који слави њихову људскост.
Клара Чов, The Straits Times, Singapur, 18.02.2005. 

Извођење ове представе је подржала Амбасада Израела у Београду.