english
ТРИ СЕСТРЕ ГЛЕДАЈУ ЧЕХОВА
представа
Истер театар, Београд, Србија

Концепција, режија и кореографија: Чарни Ђерић
Адаптација и драматуршки савет: Бојан Ђорђев
Композитор: Ненад Јелић
Сцена: Љубимир Тодоровић
Костим: Истер театар
Дизајн светла: Паун Павловић
Копродуцент: Мало позориште „Душко Радовић“

Играју:
Срђан Ивановић, Душан Мурић, Милош Тимотијевић, Петар Ћирица и Јелена Јовић

Гласови три сестре (off):
Маја Мирковић, Марта Попивода и Ана Вујановић

Реализацију представе омогућили:
Министарство културе Републике Србије
Скупштина града Београда – Секретаријат за културу 
Станица – сервис за савремени плес

Представа траје 55 минута.

Представа Три сестре – гледају Чехова је други део представе Три сестре – около наоколо Чехова из 2007 године.
Брисањем текстова три сестре из комада ова инсценација Чехова поставља публику у позицију Олге, Маше и Ирине. Иако се овај редитељски потупак на први поглед може учинити радикалним, он само даље развија једну од основних одлика Чеховљевог драмског писма – где његови драмски ликови, а нарочито они главни, „једва долазе до речи“, „трпе“, „не делају“. Њихови проблеми, дилеме, размишљања, дубоко су уроњени у распричану свакодневицу која својом баналношћу поништава сваку велику реч, у којој нема места за (драмског) јунака.
Представа је и својеврсно поигравање са публиком, будући да ова активно учествује у извођењу, стављена у позицију, са сцене одсутних, сестара. Публика је активна и представу посматра са различитих места у простору у зависности од чина у коме се одиграва радња - са степеница, седећи на столицама за столовима поређаним у облику квадрата, тако да је сцена заправо у том празном простору у средини али и око публике, и коначно, извођачи у последњем чину уклањају сценографију (столове и столице), приморавајући тиме публику да се покрене у простору.

--

ИСТЕР је античко име реке Дунав,  најзначајније европске реке која спаја више од 80 милиона људи, који живе у десет земаља, говоре десетине језика, припадају различитим религијама, негују своје историјско памћење, своју уметност, обичаје, митове и легенде.
Истер театар је основан 1. јануара 1994 године као позоришна трупа чији рад карактерише истраживање и повезивање плесних техника и техника драмског израза.
Настао је као потреба групе професионалних  позоришних уметника  да свој рад изразе кроз, до тада, нетипичан начин рада у класичном театру тј. кроз свакодневни лабораторијско - истраживачки процес, преко кога глумци и играчи имају могућност да стварају аутентични начин изражавања –физички театар.
Рад на личним причама, аутентичним запажањима  света у коме живимо, конкретним емоцијама,  од изузетне је важности зато што се из таквих материјала, драматуршки обрадјених у даљем процесу, радјају представе и перформанси. 
Карактери, ситуације, емоције, искуство, проблеми – покушај скретања пажње на истину  окружења  у  коме живимо. Провокација а не одговор.
Простор као место комуникације је један од сегмената који одредјују и рад на уличним перформансима које Истер такодје негује. Истер театар је учествовао на многим домаћим и иностраним фестивалима и гостовао у Бугарској, Румунији, Великој Британији, Италији, Холандији, Немачкој, Египту а видео радови Истер театра приказивани су у Немачкој, Канади, Енглеској, Италији, Холандији, Румунији.

Истер је један од оснивача и члан АНЕТ (Асоцијација Независних Театара) и члан СТАНИЦЕ сервиса за савремени плес.
Истер театар је добитник награде Удружења балетских уметника Србије „Димитрије Парлић“ за представу „Три сестре или около наоколо Чехова“, 2008 године.