српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

ASA (Average Speed of Answer)

Плесна компанија Дерида, Бугарска
19.00 / СНП, Сцена „Пера Добриновић“ / Понедељак / 25. јун 2012.

Концепт и кореографија: Живко Жељазков
Директорка проба: Силвија Томова
Видео дизајн: Александер Петров
3D ефекти: Борислав Нинов
Музика: Климент Дичев
Изводе: Адам Фриђ (Мађарска), Јунџин Лии (Јужна Кореја), Петја Мукова (Бугарска), Данијела Иванова (Бугарска)
Фотографија: Борислав Балушев, Златимир Аракљев, Фелија Барух
Односи са јавношћу: Елијана Лилова

Копродукција: Платформа за савремени плес, културу и животни стил Едно (Бугарска), Плесна компанија Дерида (Бугарска), Pro Progressione (Мађарска), Плесни театар „Аура“ (Литванија)
Менаџер продукције: Атанас Маев

Представа траје 60 минута


ASА

Скраћеница ASA означава “Аverage Speed of Answer” (енгл. просечна брзина одговора). Концепт и кореографију представе потписује Живко Жељазков. Учесници у пројекту изабрани су током серије креативних радионица у Будимпешти, Каунасу (Литванија) и Софији. Четворо учесника – који су пореклом из Бугарске, Мађарске и Јужне Кореје – екстремно су различити по својим мускулатурама, техникама покрета и приступима плесу, што је део концепта овог рада. ASA, или просечна брзина одговора, прожима различите димензије наших живота – од основне, физичке свесности до апстрактне, космичке свести. У шта се претварају брда информација које дневно апсорбујемо, на које начине их артикулишемо? Представа улази у траг новим изазовима који се постављају пред савременог човека – да препозна властиту интуицију у ери информационог друштва.

Представа ASA је копродукција између Едно и Плесне компаније Дерида. То је први бугарски пројекат посвећен савременом плесу који је подржан од стране Европске комисије у оквиру Програма Култура и део је пројекта: „Круг: повезивање плесних пракси у Европи“.

ПЛЕСНА КОМПАНИЈА ДЕРИДА

Редитеља и кореографа Живка Жељазкова и менаџера у уметности Атанаса Маева спојила је 2002. године идеја о окупљању тима уметника у пољу савременог плеса, позоришта и перформанса. По његовом формирању, тим је иницијално учествовао у припремама идејног пројекта за оснивање приватног позоришта у Шпанији. Након успешне реализације пројекта, Живко Жељазков и Атанас Маев регистровали су Плесну компанију Дерида 2004. Плесна компанија је 2006. године укључена у регистар културних асоцијација активних у Шпанији. Привлачила је професионалце из Бугарске, Шпаније, Шкотске, Велса, са Кубе, из Француске, Аргентине и Русије.

Након повратка у Бугарску 2008, Плесна компанија Дерида реализовала је још једну од својих идеја: оснивање Плесног центра Дерида, који је први центар за савремени плес у Софији. Као резултат одлучних залагања да се развије савремена плесна сцена у Бугарској, Плесна компанија Дерида – у сарадњи са Фондацијом Америка за Бугарску – развила је једногодишњи програм обуке „Пробиотска култура за савремени плес у Бугарској“, који је потпомогао професионални развој независних плесача.

Плесна компанија Дерида постала је 2010. године званични члан Интернационалне мреже за савремене извођачке уметности (IETM), једнe од највећих у овом пољу, као и партнер Аеровејва, прекограничне мреже за плесаче.