српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

ПСИ

ЕРГстатус плесни театар, Србија
20.30 / СНП, Камерна сцена / Понедељак / 25. јун 2012.

Идеја и кореографија: Борис Чакширан
Играју: Јелена Стојиљковић, Јована Ракић Киселчић и Стојан Симић
Музика: Александра Ђокић
Драматургија: Марко Пејовић
Сцена и костими: Борис Чакширан
Видео: Андријана Лубина и Борис Земљаченко
Специјални гост, кореограф: Бојана Мишић
Техника: Петар Калинић, Борислав Стаменков
Продуцент: УК Вук Караџић

Представа траје 50 минута


ПСИ

У основној подели позиција, обично се зна ко је пас а ко власник. Када се деси замена и човек буде одвојен од своје људске и стављен у псећу позицију, да ли се пробуди у њему и псећа природа? Да ли се са сваком таквом заменом, људско друштво полако мења у псећу заједницу? Да ли се онда култура насиља прихвата као нови образац у друштву и предаје новим генерацијама? У сваком случају, последице су драматичне када се насиље врати онима који су га хранили.
Марко Пејовић, драматург

Представа говори о различитим врстама насиља које преузима главну улогу у људској комуникацији. Прича је саздана од седам сцена, које сублимишу седам нивоа у процесу развоја насиља. Кроз савремену иконографију архиетипова, кроз фрагментарне слике, које полако гасе све облике осећајности, представа води до трагедије.

ЕРГ СТАТУС ПЛЕСНИ ТЕАТАР

ЕРГстатус плесни театар основан је 1998. године, као едукативни пројекат савременог плеса. Од тада до данас пројекат је прерастао у независну организацију која је својим радом - кроз семинаре, радионице и уметнички рад плесног театра - стекла запажено место на мапи Србије али и у региону. ЕРГстатус такође ради и као инклузивна трупа са играчима са и без инвалидитета.

До данас ЕРГстатус је остварио сарадњу са компанијама и уметницима из разних крајева света - САД, Јапан, Аустралија, Израел, Пољска, Немачка, Словенија, Холандија и многе друге, наступајући на бројним интернационалним фестивалима и сусретима у земљи и иностранству. ЕРГстатус плесни театар освојио је Медаљу УБУС-а Удружења балетских уметника Србије и друго место на Фестивалу кореографских минијатура 2000. године у Народном позоришту у Београду.  

Продукције: 2011 – Звучна инсталација у четири слике, 2011 – Cafe Intermezzo, 2008 – Walking through Forms...