српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

BASSE DANSE

Адријен Ход / Ходворкс, Мађарска
19.00 / СНП, Сцена „Пера Добриновић“ / Уторак / 26. јун 2012.

Кореографија: Адријен Ход
Изводе: Емеше Цухорка, Јулија Гарај, Марко Ториче, Чаба Молнар 
Музика на сцени, глас: Золтан Мижеј 
Драматургија: Илдико Вег 
Сценографија: Рожа Шебе   
Костими: Кати Имре / Artista Studio
Дизајн светла: Бас Беренсен

Копродукција: Позориште Гранд Гронинген
Пројекат су подржали: Мађарско министарство људских ресурса, Национални фонд за културу, Темпус јавна фондација (Програм целоживотног учења ЕУ), Фондација за нове извођачке уметности, Фондација Off, Фондација радионица, Општина Будимпешта, L1 Dance Works, Клуб Гедер, Танцфабрик-Берлин, Радијалсистем-Берлин

Представа траје 63 минута  


BASSE DANSE

Basse danse је програм плесова, строги распоред музике и покрета. Basse danse је простор између – између позоришта и напуштеног места. Basse danse је онај разломак времена у коме допушташ себи да пређеш из једне реалности у другу. Између слободе и принуде, сувишности и неопходности, измишљеног и истине, између мировања и немира, емоционалног и уздржаног. Basse danse портретише константне промене предодређене да увек остану исте. Нарушена хармонија, муња готово без грмљавине, место опречности на коме бука постоји паралелно са врхунском ренесансном музиком. Basse danse је плесни комад изван концептуализма и постмодерне. Basse danse је само програм плесова са строго одређеним распоредом музике и покрета.

Basse danse је добитник Награде Рудолф Лабан додељеној у марту 2012, за најбољу представу савременог плеса ове сезоне у Мађарској.

АДРИЈЕН ХОД / ХОДВОРКС

Адријен Ход је мађарска кореографкиња, позната по својим радикалним приступима телима, просторима и експерименталној музици. Она константно тражи нове углове истраживања бесконачног мноштва начина којима се тела могу кретати на сцени и тренутног дејства које изазивају у гледаоцима. Ход нагиње ка томе да изокреће ствари и непрекидно реинтерпретира оно што види током периода проба. Њена остварења теже да дотакну то што се „заиста“ дешава у плесачима и да саму ту ствар повежу са публиком, често на сцени без икакве сценографије. Како је то сама изразила: „Минимализам до сржи. По мени, тела и гласови ће испунити било који простор. Потпуна празнина ме привлачи. У празнини моја душа проналази инспирацију и одазива се.“

Адријен Ход је дипломирала у Школи плеса у Будимпешти 1993. године. Своју прву плесну компанију основала је 1995, и наставила је да ствара представе у позоришту и везане за одређена места. Ради и као професорка плеса. Предаје савремене технике, импровизацију и композицију и има стални ангажман на Плесној академији у Будимпешти од 2005. године. Ходворкс је основан 2007. године. Адријен Ход је добитница стипендије за серију Истраживање у непознато, у организацији Фондације радионица 2007. и 2008, а поред тога учестовала је и у мађарско/америчком уметничком програму Тачке сусрета (Meeting Points). Ходворкс редовно сарађује са уметницима различитих профила и дисциплина у потрази за новим формама и драматуршким принципима.