српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

ПУХ И ПРАХ

Театар AKHE, Русија
19.00 / Новосадско позориште / Среда / 27. јун 2012.

Играју: Павел Семченко, Наталија Шамина, Максим Исаев
Звук: Андреј Сизинцев
Светло и менаџмент: Вадим Гололобов

Представа траје 60 минута


КРШ И ПЕПЕО

Из онога што је у почетку личило на минијатуру, фрагментарне епизоде, чудовишно је настала прича, која је попут интригирајуће коцкице која недостаје. У целости нема, представа без речи приказује силовити конфликт између усамљеног мушкарца и усамљене жене. Трагајући по целој земаљској кугли за љубављу, њих двоје замењују улоге и прелећу кроз жанрове, присвајају маске и манипулишу луткама.

У првом плану „Пуха и Праха“ стоји динамички принцип, који следи љубав: она настаје, нестаје и поново се рађа. Пажња гледалаца је од почетка усмерена на нестајање једне љубави. На сцени се сакупља прљавштина, неред постаје све већи. Живот мушкарца, који још покушава да спречи хаос, ближи се крају. Жена, након коначног растанка од мушкарца, проналази пут ка себи и остаје поштеђена слома.

У представи се хаос љубави посматра као „изнадиндивидуална“ величина: ликови су заменљиви, на крају остају само симболи који говоре да се точак живота окреће: љубав поново цвета као ватра која храни саму себе.         

Назив „Пух и Прах“, или „Крш и пепео“ (што је један од могућих превода), упућује не само на првобитну крхкост и непостојаност човека већ и на то колико смо мали, готово ништавни, наспрам природних закона ван наше контроле. Позоришна група AKHE поседује чаробну способност којом нам врло једноставно указује на наше сопствено бестежинско стање. Почињемо свој замршени живот да доживљавамо као леп, управо због тога што је тако замршен.    

ТЕАТАР АКНЕ

Култне иконе на независној уметничкој сцени Москве и Санкт Петербурга, тражени на фестивалима нових тенденција и у континенталној Европи, AKHE стварају јединствено позориште хаоса саткано од снова. Пуне безбројних апсурдних ситуација и инспиративних догађаја, њихове представе су набијене фантастичним сликама и бескрајно фасцинантном сценографијом.

Групу су основала тројица чланова театра „Yes – No“ Бориса Понизовског (Максим Исаев, Павел, Семченко, Вадим Васиљев) 1989. године. Као независна (у погледу стила и форме), група је почела да делује у позоришту, на филму и у ликовној уметности. Од 1996. године доживљавају себе више као позоришни колектив. Од тог времена група ствара – употребом класичних средстава - за нормалну сцену и стални је учесник театарских фестивала у Русији и иностранству. Чланови групе узимају учешћа у различитим театарским пројектима са другим групама и позориштима.

Имајућу и виду искуство AKHE групе у пољу ликовне уметности, о њима је подесно говорити као о Оптичком театру или Руском техничком театру. AKHE користи сценски (идеални) Простор укључујући исто тако (идеалне) Светло и Звук и себе сматра једино за Оператера. У том случају Простор је један од главних ликова представе. Простор којим овладају Оператери вредан је и довољан по себи.

AKHE је недавно учествовала на Позоришном фестивалу фигура у Ерлангену (Немачка).