српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

ПАРЧЕ ЗЕМЉЕ ИЗМЕЂУ РЕКЕ И СТЕЊА

Ансамбл Мираж, Србија
19.00 / КЦНС, Велика сала / Субота / 30. јун 2012.

Аутори пројекта: Specchi e Memorie и Ансамбл Мираж
Specchi e Memorie: Масимо Ђанети, Данијела Дамијани, Саверио Фијано
Ансамбл Мираж: Анђелка Вујиновић, Вера Јовановић, Тања Стикић

Режија: Масимо Ђанети
Асистенти режије: Данијела Дамијани, Саверио Фијано
Драматургија: Specchi e Memorie, Ансамбл Мираж
Учествују: Анђелка Вујиновић, Вера Јовановић, Тања Стикић
Дизајн светла и звука: Specchi e Memorie, Доброслав Предић, Бранимир Живковић
Сценографија, костим:  Ансамбл Мираж
Организација:  Ивана Бућко, Ана Хумљан
Дизајн програма и плаката: Ана Хумљан
Фото: Јелена Митровић
Продукција: Ансамбл Мираж

Представа траје 80 минута


ПАРЧЕ ЗЕМЉЕ ИЗМЕЂУ РЕКЕ И СТЕЊА

Представа је настала у сусрету рада позоришта Ансамбла Мираж из Београда и Specchi e Memorie (Огледала и успомене) из Милана, под чијом супервизијом су се одвијали процес рада и финализација представе. Инспирисана је сударом двеју тема - теме пролазности и теме лепоте.

Пролазност. Доба које живимо. Сва доба која смо икада живели. А понајвише ово. Шупље време, време испуњено непотребним потребама и нежељеним жељама, време површине и инертности... Нема више хероја. Време је смрвило велике визије у кликере. Стакласте, лепе, али трагично недовољне. Само делићи сећања на изгубљени свет. Које су слике које видимо око  себе? Које су слике које живимо унутар себе? Да ли оне имају снагу да нас преведу преко реке неминовности, реке пролазности? Један по један скачемо у реку, и у њој се губимо, заувек. Без смисла, без воље, са исконским питањима унутар нас, које таласи обујмљују и потапају. Ми више немамо шта да тражимо овде...

Тако је настала прича о људима који траже и боре се за други пут. О људима којима није потребно да виде да би поверовали. О људима који верују у креирање… Живота. Света. Нових димензија и односа. Са свим на овом свету.

АНСАМБЛ МИРАЖ

Ансамбл Мираж је независна уметничка група оформљена 2007. године. Њена идеја-водиља је позоришни рад кроз истраживање теме комуникације и могућности еманципације људског бића, као и антрополошких и социјалних ограничења која ометају тај процес. Циљ је коришћење позоришта као простора за посматрање и истраживање реалности, нашег односа спрам ње и размене стечених искустава. Ансамбл Мираж чине редитељка и глумица Анђелка Вујиновић, глумице Тања Стикић и Вера Јовановић, музичар Доброслав Предић, светло мајстор Бранимир Живковић и графички дизајнер и организатор Ана Хумљан.  

Са првом представом „Nothing project“, која је имала своју премијеру 2007, Ансамбл Мираж је гостовао на фестивалу Инфант у Новом Саду, у јуну 2009. године, и освојио је награду за „Најуспелији истраживачки сегмент представе“. Представа је још извођена на фестивалима Факи у Загребу  и Трансевропа у Хилдесхајму, Немачка.

Друга представа „Острвље од сна зеленије“ настала је 2010. године. Гостовала је на фестивалима Фиест у Билефелду, Немачка, A Part – Transgressions у Катовицама, Пољска, и играна је у Милану, Италија.

Трећа представа „Парче земље између реке и стења“ први пут је изведена у Милану, Италија, у марту 2012, и у Културном центру Рекс у Београду у мају 2012. године.