српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

ЈУЛИЈА: ДИЈАЛОГ О ЉУБАВИ

Театар Y, Сједињене Америчке Државе
21.00 / СНП, Камерна сцена / Субота / 30. јун 2012.

Текст: Андраш Вишки
Режија: Карин Конрад
Изводи: Мелиса Лорен
Сцена: Еван Хил

Представа траје 75 минута


ЈУЛИЈА

Андраш Вишки, румунски драмски писац, припадник мађарске националне заједнице, један је од најпризнатијих савремених аутора у Источној Европи. Драмски текст „Јулија“ заправо је монолог који изговара главна јунакиња у стању блиском делиријуму, на начин како се изводе псалми. Она узвикује ове речи из срца, доведена, како се чини, до крајњих граница издржљивости у логору на принудном раду, где борави са седморо своје деце. Прича драматизује искуство кроз које је прошла породица аутора у педесетим и на почетку шездесетих година 20. века.

Отац аутора драме побегао је 1939. године из Румуније у Мађарску, где ће срести своју будућу супругу. Након Другог светског рата брачни пар је одлучио да се врати у Трансилванију, тада још део Румуније. Тамо је Вишкијевом оцу, свештенику у мађарској Протестантској цркви, изречена казна од 22 године затвора за злочин „организовања против социјалистичког јавног поретка“ а његова жена и седморо деце депортовани су у румунски гулаг удаљен на хиљаде километара од њихове куће. Вишки је у то време имао само две године. Његов отац и други политички затвореници ослобођени су током краткотрајног периода, 1964. године, у коме режим није спроводио своју репресивну политику. Вишки је такође био ослобођен исте године, заједно са својом мајком и браћом и сестрама.

ТЕАТАР Y

Компанија коју су 2006. године основали глумица Мелиса Хокинс и редитељ Кристофер Маркл негује источноевропску позоришну традицију. Крис Маркл се у томе непрекидно усавршавао све до своје смрти 2008. године. Његов дугогодишљи уметнички партнер био је румунски редитељ Ливију Чулеј, али је радио и са другим значајним именима источноевропског позоришта, укључујући Лучана Пинтилиеа и Тадеуша Кантора. Ова сарадња – поред традиција и рада румунско-мађарског драмског писца Андраша Вишкија – утицали су на оснивање компаније, које је обележила Вишкијева драма Јулија као њена прва продукција. Написана за његову мајку, драма износи истиниту причу према ауторовим првим сећањима из детињства проведеног у комунистичком гулагу, написана у форми дијалога о љубави. Театар Y изводи енглеску верзију Јулије широм света почевши од 2006. године, укључујући гостовања у Румунији, Словачкој, Мађарској, Израелу, Палестини и преко сто извођења у Сједињеним Државама. У зиму 2010. године, продукција Театра Y „Убио сам своју мајку“, поново по тексту Андраша Вишкија, у режији Карин Конрад, имала је своју светску премијеру. Изводила се у распродатим салама Гринхаус театра у Чикагу и задобила је признања критике и награду за најбољу глумицу.

У јесен 2010. године је Јулија Андраша Вишкија добила нову инсценацију у Театру Y, коју је режирала Карин Конрад и која је извођена у Ројал Џорџ театру у Чикагу.

Док је Театар Y посебно привржен драмском стваралаштву Андраша Вишкија, жељан је да открије и друге драмске текстове који ће бити храна за умове његових чланова као и покретач њихових душа и који ће поништити границе као што то драме овог аутора чине. Посвећени су строгом истраживачком раду, потпуној употреби и тренингу тела, истраживању свих форми текста и стварању нових ритуала који коначно доводе до позоришта које преображава.