српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

СТОЈ! КО ИДЕ?

Театер делакт, Француска
19.00 / СНП, Сцена „Јован Ђорђевић“ / Недеља / 1. јул 2012.

Представа је настала као колективно остварење
Режија: Мишел Матје
Дизајн: Мишел Матје и Алберто Бирнишон
Светло: Алберто Бирнишон
Звук: Лео Моро

Изводе: Жилијен Шарије, Жан Гари, Дијен Лунеј, Карол Лариј, Жан-Ив Мишо, Раже Идриси, Јарол Стубер, Жили Пишаван  

Представа траје 105 минута


СТОЈ! КО ИДЕ?

Када смо стварали ову представу, током 2010. године, нисмо још знали да ће поново дунути ветрови којима смо се надали на неколико места широм планете. Док су се од Каира до Мадрида људи подизали да би у своје руке преузели властиту судбину, позив да се ослободимо старе коже и обновимо визију могућег света постао је, чини се, савремена брига.
Лекција коју смо научили из узастопних неуспеха револуција и анкилоза политичких партија јесте да ће сваки покушај да се промени поредак ствари, уколико не узмемо у обзир укупно стање и спектрум човечанства, запасти у добро познате обрасце понашања који се понављају.

Представа Стој! Ко иде? драматична је поема, театарски НЛО, узнемирујући манифест, срдачна, горка или иритирајућа – то је покушај да се подели искуство заједништва и наде за успоном новог јутра за човечанство.

ТЕАТЕР ДЕЛАКТ

Основан у години метежа 1968, Театер делакт био је од почетка јасно опредељен за раскид са консензусом позоришта свог времана. Проналазивши нспирацију у методима Гротовског и Барбе, слушајући политичке позиције Ливинг театра, постепено је пронашао сопствени театарски приступ и израз. Дубоко увучен у ковитлаце друштва у којем живимо, намеравао је и да посматра и да буде известан катализатор, предзнак за надолазеће кризе и значајан чинилац у убрзаном произвођењу катарзе. Ово је довело до поновног промишљања гласа сваког играча/гледаоца у јединственој инсценацији. Као интеракција свих сценских параметара, Театер делакт је полифона форма која представља одмор за очи и израз је маште гледалаца. До сада је реализовао педесетак представа, на отвореном и у затвореним просторима, на класичним сценама фронтално, у фрагментарној форми, или као шетње.

Естетика Театра делакт понекад је слична скулпторским инсталацијама или перформансима. Театер редовно сарађује са познатим музичарима у пољу импровизоване музике. Његов репертоар је прилично еклектичан; од Еурипида и Жана Женеа преко Јукија Мишиме, Хајнера Милера и Едварда Бонда, проналази постојаност у трагичној дубини и моћи изгреда ових аутора. С времана на време производи сопствена остварења, која су заснована на импровизацијама или сценским решењима њихових протагониста.

Осим тога, у сопственом простору „Ринг“ у Тулузу, Театер делакт реализује курсеве за младе глумце и остале позоришне делатнике. У својој образовној делатности претежно се фокусира на савремене трендове у позоришту.