српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

РИБАР

Театар Лутен, Француска
22.00 / Католичка порта / Недеља / 1. јул 2012.

Аутори: Гаел Бушери и Сара Дарнол
Изводи: Дечко / Капетан / Морнар / Рибар: Сара Дарнол
Режија: Гаел Бушери
Сценографија: Жералдин Бесак
Композитор музике: Виктор Бети

Представа траје 50 минута


РИБАР

Морнари по свим ветровима...
Дечко се укрцава на непознату барку...
Понекад капетан, морнар, трговац рибом...
Њихова барка се претвара у нит његове маште...
Необично путовање у сликама
на јединој позорници са свежом рибом.

Без речи, „Рибар“ подсећа на неме филмове Бастера Китона или Чарлија Чаплина и игране филмове Жака Татија. То је, пре свега, визуелна представа настала из бојā, ритма, препознатљивих звукова, тишине и поезије.

Као признање особама које су своје животе провеле на мору, лик у представи прелази у улоге капетана, малог од палубе, рибара и трговца рибом, између реалног и имагинарних светова. Сви ликови у које се трансформише имају посебан однос са морем и рибама.

Представа „Рибар“ извођена је на многим фестивалима у Француској, Холандији, Кореји, Шпанији и Мароку. Одликована је Наградом за најбољу глумицу Европског театарског фестивала ФЕТЕН’08 у Гијону (Шпанија). 

ТЕАТЕР ЛУТЕН

Компанију Театар Лутен основао је 1982. године Гаел Бушери, вајар у потрази за новим театарским језиком који у себи обједињује сликање и вајање са визуелним перформансом. Кроз неколико последњих остварења компанија афирмише свој посебни идентитет као комбинацију театра, театра објекта и вајарства из перспективе људског бића.  

Представом „Пета од иловаче“ компанија је 2002. године почела да експериментише са „немим позориштем“ играјући се са поетичним светом скулптура које оживљавају након што се музеј затвори.

У представи „Рибар“ компанија проналази својствени ритам комбинујући тишину и звуке, поезију и ониричке слике, уз свет мора као протагонисту у препричавању једног невероватног искуства.

Театар Лутен тренутно завршава последњу представу „Линија(е) хоризонта“ тематски посвећену папиру и писању. То је мултидисциплинарни уметнички, поетски пројекат нашег времена, који носи у себи елементе театра објекта, плеса, визуелних и видео уметности. Рођен из експерименталног рада око теме, уз маштање о папиру и писању, негде је на граници између перформанса и позоришта.

„… величанствени визуелно-поетски пројекат који истражује свет рибарења и мора укрштајући неколико могућих читања: стварни свет и имагинарне светове.“ ARTEZ, фебруар 2008. 

„Хвала за изузетно дело, гђо Сара – Тати, Чаплин, Китон. Одлично!“ Феран Баиле, Фетен, Гијон, Шпанија.

„У барци има много поезије. Крхки морнар плови понизно кроз живот театра и стиже у мање заштићену луку: срце. Хвала вам.“ Гласови из публике