српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

Необуздани хор
Фил Минтон, Велика Британија

10.00 / Позориште младих, Велика сала / Недеља – уторак / 1 – 3. јул 2012.
радионица за све заинтересоване за рад са гласом

Пројекат „Необуздани хор“ обухвата серију вокалних радионица са непрофесионалцима, које завршавају јавним извођењима. Почеци пројекта сежу у касне осамдесете године 20. века, до радионице одржане са „не-певачима“ у Музичком центру у Стокхолму. Тадашњи успех допринео је даљем развијању идеје необузданог, неукроћеног, дивљег хора. На основу свог богатог искуства водитељ радионице дошао је до убеђења да је људски глас „способан“ за много више од онога што се уопштено под гласом подразумева. Током радионице учесници се охрабрују да појме да је свако, ко може да дише, способан да продукује и звуке који имају позитивну естетску конотацију и нису условљени никаквим културним обрасцима нити се на њих односе. 
Радионица у тродневном трајању намењена је свима, не само певачима, које одушевљава слобода експериментисања. У радионици се посебно истражују вокалне способности кроз вежбе и импровизације које завршавају концертом. На почетку се креће од смеха као невербалне вокалне технике, која користи глас спонтано, на инвентиван и понекад веома екстремни начин. 

„Необуздани хор“ је до сада реализован у многим земљама, попут Немачке, Велике Британије, Француске, Белгије, Холандије, Швајцарске, Италије, Латинске Америке, Јапана, Аустралије и Новог Зеланда. У радионицама су учествовали како професионалци, певачи и глумци, тако и аматери.
Број полазника ограничен је на 40.

Фил Минтон долази из Торкваја. Свирао је трубу и певао са Бендом Мајка Вестбрука раних шездесетих година, а затим у плесним и рок групама по Европи у каснијем периоду исте декаде. У Енглеску се вратио 1971. године, поново придружио Вестбруку и учествовао у његовим бројним пројектима све до половине осамдесетих година 20. века.

Више од четдесет година, Минтон делује као импровизујући певач у многим групама, оркестрима и ситуацијама, свуда. Бројни композитори написали су музичка дела посебно за његове проширене вокалне технике. Делује у квартету са Вирјаном Вестоном, Роџером Тарнером и Џоном Бачером, и у повременим ансамблима (дует, трио, квартет) са овима и многим другим музиччарима.

Од осамдесетих година, његов „Необуздани хор“, у коме воде радионице гласа и приређује концерте за све који желе да певају, наступао је у више од двадесет земаља. 

http://www.philmintonsferalchoir.com/feralchoir.html