српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

Позајмљена сећања – Дочек и Испраћај
ДАХ театар Центар за позоришна истраживања, Србија

20.00 / СНП, Камерна сцена / Уторак / 3. јул 2012.
Пројекат Умрежавање успомена / Networking Memories

Режија: Сања Крсмановић Тасић и Александра Урошевић
Играју: Соња Младенов, Предраг Котур, Слободан Роксандић, Милица Стефановић
I део - Дочек
Текст: Јетон Незирај и Александра Урошевић
II део - Испраћај
Драматургија: Сања Крсмановић Тасић, текстови глумаца и учесника истраживања
Сценографија: Ивана Ловре

Представа траје 75 минута


Пројекат Умрежавање успомена / Networking Memories има за циљ истраживање сећања на време Југославије међу људима млађе генерације који заправо никада нису ни живели у њој - зато су та сећања и осећања, иако јака, позајмљена (од родитеља, породице, школе, медија...).
Као резултат овог специфичног рада од артефаката и прича учесника/учесница креирана је позоришна представа.

Пројекат се већ реализовао у Приштини и Сарајеву, а после Београда завршна фаза ће се десити у Риму и Трентину ове јесени.

Циљна група пројекта Умрежавање сећања су млади (годишта од 1983. до 1990), који имају било каква сећања на објекте, догађаје, јавне наступе, свакодневни живот у бившој Југославији, политичке догађаје и мање-више било шта што су чули од старијих, а са чим могу лично да се повежу. Глумци који учествују у представи су такође та старосна група.
Носилац пројекта у Србији је ДАХ театар Центар за позоришна истраживања.       

ДАХ театар су основале редитељке Јадранка Анђелић и Дијана Милошевић 1991. године из потребе за темељним истраживацким радом. Од самог оснивања 1991. њима се придружује глумица Маја Митић а од 1993. године глумица Сања Крсмановић Тасић. У исто времеДАХ театар повећава своје активности формирајући ДАХ театар Центар за позоришна истраживања са програмом који обухватапројекте,радионице, предавања, семинаре, гостујућепредставеи фестивале. Током ових двадесет година ДАХ театар је креирао и продуцирао преко двадесет представа, међу њима и копродукције са другим позориштима.