српски / english
ПРОГРАМ | ИСТОРИЈАТ | АРХИВА | ИЗДАВАШТВО | СПОНЗОРИ | БИЛТЕН | КОНТАКТ | НАГРАДЕ

АШХЕН АТАЉАНЦ, примабалерина и балетски педагог

Рођена у Београду, 1971. Дипломирала је у балетској школи „Лујо Давичо“ у Београду. У шеснаестој години почела је да игра у солистичком репертоару у Народном позоришту у Београду. По завршетку школе 1988. године, постала је најмлађи солиста балета у истом позоришту.

Године 1991. учествовала је на балетском такмичењу у Осаки (Јапан), где је освојила прву награду у категорији парова са партнером Константином Костјуковим. Исте године је постала (најмлађа) првакиња српског националног балета. Као првакиња националног театра гостовала је у Тел Авиву 1993. и Минхену 1994. године.

Од 1997. до 2000. била је солиста Државне опере у Берлину. У том делу каријере одиграла је углавном улоге из класичног репертоара, али је почела да се интересује и за модеран израз. Прекретницу у каријери направила је 2000. године, када се преласком у италијанску балетску кућу Атербалето у потпуности окренула модерној игри. У овој компанији наступала је у бројним кореографијама Маура Бигонцетија, које је Атербалето изводио по целом свету: Француска, Немачка, Белгија, Холандија, Португал, Шпанија, Шведска, Норвешка, Велика Британија, Србија, Швајцарска, Аустрија, Литванија, Русија, САД, Бразил, Мексико, Египат, Тунис, Мароко, Малезија, Индонезија, Хонг Конг, Кина, Нови Зеланд.

Од 2007. године делује у статусу слободног уметника и развија каријеру балетског педагога. Двадесет година уметничког рада обележила је априла 2007. године на сцени Позоришта на Теразијама у Београду представом „La Capinera“. У 2011. години остварила је сарадњу са кореографом Едвардом Кругом и Битеф денс компанијом, наступом у представи „Божанствена комедија“. Исте године отворила је Школу игре – Ашхен Атаљанц у Београду.