ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
МАНИПУЛАЦИЈЕ
Виа негатива, Словенија

Продукција:
Via Negativa (Словенија)
Мађарско државно позориштеГергељ Чики” / Фестивал TESZT (Румунија)
Асоцијација MASZK / Фестивал THEALTER (Мађарска)
Позориште „Деже Костолањи“ / Фестивал Desiré (Србија)
Инфант (Србија)

Коаутори и извођачи: Борис Кучов, Чаба Форманек, Естела Левко, Етелка Мађари, Криста Сорчик,
Жолт Имре Маћаш, Габор Месарош
Концепт, режија и сценографија: Бојан Јаблановец
Директор сцене: Андраш Молнош

Трајање:
75 минутаТражити од некога да убије властитог сина, ужасна је игра да би се потврдила његова вера. Аврам је био спреман да плати жртву, веровао је вољи Бога и био је богато награђен. Данас жртвујемо читаве националне економије, које морају да плате апсурдно високу цену да би повратиле поверење имагинарних финансијских тржишта. Иста је то игра. Капитализам је религија, капитал захтева поверење и послушност. А ми верујемо да ћемо бити награђени. Након што је бивши мађарски премијер јавно признао да је његова влада „сјебала ствар, и то не мало него много“, успео је да поврати поверење мађарског народа на следећим изборима.
Сви ми тргујемо са поверењем, сви ми преговарамо о поверењу, сви ми манипулишемо њиме. У овој игри нема невиних жртава – сви добро знамо о чему се ради. Поверење је оружје за борбу против страхова, несигурности и неизвесности будућности. Поверење је гориво моћи. И управо овде започињу манипулације. Ако нема поверења, нема трговине, нема банкара, нема политичара, нема демократије, нема љубави, нема Бога. Нема ничега. Поверење није питање избора. Оно је ствар неминовности.    

Виа негатива је платформа за истраживање, развој и продукцију савремених извођачких уметности. Заснована је на методама рада које је развио позоришни редитељ, њен оснивач и уметнички директор Бојан Јаблановец.
Виа негатива је пројекат отвореног типа. То значи да нису везани логиком сталног ансамбла са одређеним бројем сталних чланова. За сваки нови пројекат организују се као група појединаца коју повезује заједнички интерес за истраживање савремених извођачких уметности и за развој извођачких стратегија.
Њихове кључне активности су продукција у области савремених извођачких уметности, организација радионица базираних на методама рада Виа негативе и образовни програм који се реализује сваке године у форми ВН Лаб - Виа негатива лабораторије за савремене извођачке уметности. Виа негатива има седиште у Љубљани и делује интернационално.

У првих 10 година постојања (2002-2012) продуцирали су 48 пројеката (12 представа великог формата, 23 представе малог формата и 13 колективних презентација). У ове пројекте било је укључено више од 80 извођача из Словеније, Хрватске, Србије, Белгије, Шпаније, Ирске, Пољске и Данске. У истом периоду извели су више од 200 представа на турнејама и фестивалима у 21 земљи Европе и у Сједињеним Америчким Државама. 
„Највећи успех представе ‘Манипулације’ је то што она као међународни пројекат не тематизује неку фобију, ‘изам’, еколошки или економски проблем. Она тематизује нас саме као људе, цивилизацију, тематизује позориште и успоставља дијалог између оних који га практикују и оних који долазе да га гледају.“
Игор Бурић, Дневник, 25.05.2015.

„Публика асистира голом извођачу који приказује људску рањивост. Са окрутношћу асистира пару у насилној борби за обичну жвакаћу гуму. Из тачке сусрета мазохизма извођача и садизма публике настала је таква тензија да је након неколико тренутака један од гледалаца устао и напустио салу вичући да извођачи одмах прекину. Али је остатак нас остао да стоји мирно, са неименованом жељом да види шта следи. (...) Јаблановецово позориште није концепционално. Ако је уопште некакво, онда је потпуно антиконцепционално. Не добијамо одговоре на крају, оно не решава проблеме и питања везане за поверење. То је позориште потраге и упитаности а не позориште одговора и понављања.“
Симона Доничи, 24.05.2015.

http://www.tion.ro/teszt-ul-increderii-festivalul-teatrului-maghiar-a-inceput-cu-un-spectacol-ca-un-cutit-intre-doi-dansatori/1537521