35 / 14. интернационални фестивал алтернативног и новог театра
35th / 14th International Festival of Alternative and New Theatre

Нови Сад, 25. јун – 3. јул 2008.

 
english
 
НАГРАЂЕНИ НА 14. ИНФАНТ-у - САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА
 
 

Жири 14. ИНФАНТ-а, у саставу: Ивана Кроња, теоретичарка медија из Београда, Масимо Ђанети, редитељ из Милана и Зоран Ђерић, театролог из Новог Сада (председник), видео је од 25.јуна до 3.јула 2008. године 17 представа, у извођењу ансамбала из Швајцарске, Русије, Чешке, Сан Марина, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије, које је одабрала Нела Антоновић, под геслом „Трансмедијални театар“.

Жири једногласно доноси следеће одлуке:

1. Да се награда за најуспелији експеримент – представу у целини додели представи “Brecht - The Hardcore Machine”, позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице (Србија).

Снажна и емотивна, иронична, експериментално искадрирана, али и добро избалансирана представа, сачињена од слика и поенти које су свака за себе довољно јаке, уз то и повезане заједничком нити која сведочи о високом стандарду, како уметничком, тако и техничком.

2. Да се награда за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика додели:
- Компанији Дрифт из Цириха (Швајцарска), за представу “Machine á sons -Sound machine”, у режији Петера Шелинга
и
представи “Enjoy july”, у кореографији Ива Димчева, Софија (Бугарска), у продукцији „Станице – сервиса за савремени плес“ и Белефа (Србија, Бугарска).

Представа-концерт, “Machine á sons -Sound machine“ испитује осетљивост наших чула, видљивог и невидљивог, чујног и нечујног, инвентивно и духовито, сценски убедљиво.
У представи “Enjoy july”, оригиналан је приступ језику тела, као и свакодневном говорном језику, што у новом, помереном контексту трансмедијалности производи комичне реакције код публике и прихватање експеримента као позоришног чина.

3. Да се за специфичну изражајност и естетско преминовање форми у граничном пољу између докумената живота и уметничког артефакта, награда додели:
- представи „Жена-бомба“, по тексту Иване Сајко, а у режији Бојана Ђорђева, у извођењу Београдског драмског позоришта
и
Барбари Матијевић, из Загреба (Хрватска), за представу “I am 1984”, коју је написала и режирала са Ђузепе Чиком, и у којој игра, за „к.о. / комбиниране операције“.

Представа „Жена-бомба“ је пример политички и родно ангажованог позоришта, које укида разлику између јавних простора и гледалишта, личних и општих проблема, одличан пример коришћења, односно злоупотребе медија у свакодневном животу, као и у уметности.
Представа “I am 1984”, Барбаре Матијевић је својеврсни театарски линк, између приватности, личне историје и глобалне слике света, реалних могућности интеракције, без места за импровизацију.

У Новом Саду, 3.јул 2008.

Жири

Ивана Кроња, Београд, Србија, члан
Масимо Ђанети, Милано, Италија, члан
Зоран Ђерић, Нови Сад, Србија, председник

 

 
 
 
Total design: L. Antal; web design: T. Dukic. Copyright © INFANT 2002-2008