35 / 14. интернационални фестивал алтернативног и новог театра
35th / 14th International Festival of Alternative and New Theatre

Нови Сад, 25. јун – 3. јул 2008.

 
english
 
Суб, 28. јун
БЕЛИ ЗИД
Инспирације Роденом

перформанс
PerformanceSirkus (Мађарска)

| 23:00, Ликовни салон и Католичка порта
 
 
Извођачи/кореографи: Трупа Рите Гоби
Асикаинен Веса-Петери, Рита Леиво, Тимеа Филеп, Андреја Нађ, Беата Еђед, Јожеф Гашпар, Зуза Трес

У перформансу се смењују различити светови и простори на начин, који доводи до фасцинантног и инвентивног резултата. Проучавају се моћ и њена употреба, као и потрага и губљење идентитета. Апсурдна окружења спонтано доводе хумор и топлину у представу. Изненађујућа решења и снажна изражајност на сцени стварају гротескно леп језик, који преноси нешто суштинско у вези са тајнама људског постојања.  
Представа је захтеван и занимљив приказ физичког театра, експерименталног модерног плеса, позоришних маски и мимикрије. Различити објекти и једноставни костими се користе на симболичан начин.

Инспирације Роденом
То је била изванредна замисао да се сценски плесни перформанс измести на улице и тргове. ...  Играчи су портретисали дух Париза, дозволивши себи да буду инспирисани водећом фигуром модерне скулптуре, француском уметничком величином, Огистом Роденом (1840-1917). ... Уверљиви утисци мишића били су дочарани на невероватно префињен начин преко соло и заједничких епизода, потврдивши да људско тело може изражавати страствена осећања и стање душе. Маса људи се окупила око играча с обзиром да су ови потпуно фасцинирали пролазнике, који нешто слично никада пре нису видели.
Атила Кочиш, Ехо, 2007.

***Фото: Емеке Керекеш


 
 
 
Total design: L. Antal; web design: T. Dukic. Copyright © INFANT 2002-2008