english

НА МОРСКОЈ ОБАЛИ (AR LAN Y MOR)

Позориште Два Месеца, Шпанија


Трајање: 50 минута

Оригинална идеја и извођење: Маријана Гонзалес Робертс
Сценографија: Дијана Милошевић, Маријана Гонзалес Робертс, Анхела Гомар
Костими: Дијана Милошевић, Маријана Гонзалес Робертс
Дизајн светла: Анхела Гомар
Превод: Хомар Фернандез Тронкозо
Фотографије: Одри Сани
Слајдови: Адолфо Фернандез
Графички дизајн: Иполито де ла Роза
Организација: Давид Ф. Тронкозо, Ана Доносо Мора
Продукција: Dos Lunas Producciones S. L.
Драматургија и режија: Дијана Милошевић
Текстови: Маријана Гонзалес Робертс и други извори

На морској обали

Девојчица која не може да спава. Мајка која јој прича причу.
„Једном давно, у земљи која се звала Велс, група људи сањала је један сан и кренула је у потрагу за њим...“
Они су били група Велшана која је, крајем 19. века, основала Колонију у Патагонији у Аргентини. Ребека Ливајз била је једна од жена у тој групи, чукунбаба ове девојчице.
Мајка, међутим, не прича причу у Патагонији већ у Севиљи. То се догађа због тога, што је након низа година она предузела обрнуто путовање од својих предака такође у потрази за бољим животом. И прича коју прича говори о носталгији и женама у њеној породици које су имале храбрости да донесу одлуке које се тичу њихових живота... и њихових смрти.
Средишња тема представе истражује могућности стварања простора у коме сећања остају жива. И поставља питања о одлукама које доносимо и које мењају наше животе.   

Шта чинимо са својим сећањима?
Шта чинимо са својом смрћу?
О чему причамо својој деци?
Може ли лепота бити некаква форма којом пружамо отпор забораву?
Како изгледају наши животи са обале наших сећања?

Позориште Два Месеца

Позориште Два Месеца су основали Давид Фернандез Тронкозо, Маријана Гонзалес Робертс, Хорацио Перез и Реал и Каролина Донантуони 2001. године. Компанија је настала у јасном духу позоришног истраживања и поновног сједињавања искустава. Долазећи из различитих поља сценских уметности, ови професионалци интегришу своје различите стваралачке путеве како би истраживали мешавину сценских језика у оквиру истраживања жена и позоришта. Припајање уметнице Ане Доносо Мора групи 2004. године додало је нови аудиовизуелни универзум свим продукцијама. Од свог оснивања, компанија је реализовала 12 представа и позоришних комада, које су у оквиру турнеја изводили у Шпанији, Италији, Аргентини, Перуу и Турској, и учествовали на бројним међународним позоришним фестивалима. Стална сарадња са театарским компанијама из других земаља је основни циљ уметничког пројекта Позоришта Два Месеца. Од 2003. године компанија такође организује „Други поглед“, међународни сусрет жена у позоришту, и у две продукције сарађује са Данијелом Суарезом Марзалом (Аргентина) и Истраживачким центром Дах театра (Србија). Тренутно одржава структуру продукције и дистрибуције која запошљава петоро професионалаца из различитих поља сценских уметности.

„На овом Интернационалном фестивалу театра у Кадизу, Маријана Гонзалес Робертс представља пример фузије која репрезентује Америку и позориште. Њен аргентински глас излази из тела црвене косе која одаје њено келтско порекло. Једно свеобогаћујуће укрштање. Представа је интимна и хумана. Ту има слика, музике, гаелског језика и велике нежности. Као таква, представа 'На морској обали' је готово пут иницијације.“
Хавијер Миранда – Дијарио де Кадиз