english

ОНО

Ана Дубљевић, Србија


Трајање: 40 минута

Идеја, кореографија и извођење: Ана Дубљевић
Текст и драматургија: Милица Ивић
Текст говори: Анђела Стаменковић
Дизајн звука: Божа Подунавац
Техничка подршка: Стефан Мажић
Графички дизајн: Марко Стојаковић
Фотографија: Ана Блажић Павловић

Оно

„Оно“ је плесни соло који се бави питањем тела. Започет је истраживањем односа невербалних и вербалних говора и језика тела. Колико тело може да се вербализује? Колико вербално може да се оваплоти? Шта се догоди када дамо реч телу.
Тако ћемо се у „Оном“ наћи међу непознатим причама телесним о његовим потенцијалима, границама, о његовим родовима и бројевима, о његовим подвојеностима и недељивостима. Можда пронађемо питања прихватљивости и неприхватљивости и разлика и истости.
Кореографски материјал је настао из истраживања „сопственог“ покрета тела. Цео пројекат инспирисан је Четвртим телом Пола Валерија из студије Some Simple Reflections on the Body. Једно је тело оно које је неодвојиво од нас, за које не постоји прецизна мера колико га поседујемо и колико оно поседује нас. Друго је тело она представа коју други имају о нама, подређена одређеном систему вредности прихватљивог. Треће тело је онај анатомски, органски поткожни систем који по договору припада сфери научног сазнања. Проналажење четвртог тела је трагање за њиховим јединством.
„Оно“ такође испитује могућност неколективности перцепције представе као јавног и колективног догађаја. Премешта се „у“ посматрача. Представа се упоједињује и „приватизује“. Чини очигледном чињеницу да има онолико представа колико има посматрача.
„Оно“ говори само о себи, али не и само о себи.

Реализацију представе су подржали: Градски секретаријат за културу Града Београда, ArtLink - Jardin D'Europe, УК „Вук Караџић“ - Београдски плесни центар и СТАНИЦА - Сервис за савремени плес