english

МИКРОКОРЕОГРАФИЈЕ и КВАРТЕТ

Тим Урбаног игралишта Продигал театра и Gravity Style, Велика Британија


Трајање: 3 x 5 минута (Микрокореографије) +15 минута (Квартет)

Изводе:
Миранда Хендерсон, Алистер Олафлин, JP Omari, Малик Диуф
Режија: Миранда Хендерсон
Осмишљено у сарадњи свих чланова трупе
Музика: Ед Фанк

Микрокореографије и Квартет

У срцу рада Тима урбаног игралишта је сусретање различитих стилова покрета у односу на окружење изграђено на месту извођења представе.

Кореографкиња и плесна уметница Миранда Хендерсон је прошла обуку за технике ослобађања савременог плеса и физичког театра, а Алистер Олафлин заступа и паркур и капоеру у представи. JP Omari је самоуки брејкденс играч који путује и подучава у разним земљама у својству директора организације Streetfunk. Сви прелазе из својих у дисциплине осталих и сви су научили паркур од његових твораца Gravity Style.

„Микрокореографије“ су наставак прошлогодишње радионице и њиховог извођења у оквиру Инфанта 2009, када је овој представи додељена Награда за специфичну изражајност у граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу.

„Паркур је реч која означава уметност покрета и превазилажење препрека, физичких, али и свих осталих, перфиднијих врста. У додиру са паркур-уметницима сви урбани простори пронађени такви какви јесу – зидови, степенице, гелендери и слично – почињу да говоре. Архитектонски елементи комуницирају са телима у покрету, а и са публиком. Тим урбаног игралишта сачињава брајтонски театар, али и сви млади људи из различитих социјалних, често проблематичних средина, у којима се Продигал театар нађе. Његова укљученост у гранично подручје је несумњива будући да је из граничног подручја пошао, а тек затим стигао до позоришта.“
Инфант 2009, из саопштења жирија

„Квартет“ је физички (телесни) разговор између четири јединствене извођачице и јединствена извођача који на један игрован начин деле простор између себе и публике, истражујући потенцијал кретања доступан у серији четири једне на другу ослоњене структуре. Преко бина Урбаног игралишта, огољеним или сведеним на обичне рамове, открива се суштина ове игре са окружењем.

Преко удаљености, брзине и времена достиже се четврта димензија – ток. У овоме је корен паркура и плеса – то је место на коме се све технике срећу и стапају, и где је резултат бесконачно већи од збира појединачних делова.   

„Квартет“ је петнаестоминутна представа која са паркуром комбинује разне плесне форме, укључујући улични плес, контакт-импровизацију, лупање ногама, брејкденс, капоеру и савремени плес. 

Тим Урбаног игралишта Продигал театра и Gravity Style

Продигал театар су основали Миранда Хендерсон и Алистер Олафлин 1999. године. Убрзо након оснивања су стекли углед за физичке адаптације класичних текстова писаца попут Шекспира, Вебстера и Лорке. Паркур или „free-running“ су почели да вежбају 2004, а Урбано игралиште – прве на свету отворене бине за игру или плес инспирисане паркуром основали су 2006. године. У непрекидном  партнерству са творцима паркура Шарлом Перијем и Маликом Диуфом и њиховом организацијом Gravity Style делују од 2007. године. Заједно, у оквиру турнеја, наступали су у Африци, Аустралији, Блиском Истоку, широм Велике Британије и у Западној Европи.

„Соло тачке брејкденса на задовољство масе... лирска и драматична дуа и трија... Промене темпа и расположења доприносе томе да је комад много више од пуке демонстрације физичких вештина (мада оне јесу изузетне).“
Тотал театар