english

LOUP GAROU

АртСпот продукције и Мондо бизаро, Сједињене Америчке Државе


Трајање: 75 минута

Аутор драме: Рејмонд Мус Џексон
Режија: Кети Ренделс
Извођач: Ник Слај
Дизајн: Џеф Бекер
Музичари: Вик Кона и Барбара Пантер-Кона

Loup garou

Сваких пола сата, Луизијана изгуби у Мексичком заливу приобалне мочваре вредности готово једног фудбалског игралишта. Шест великих урагана од 2000. и огромно изливање нафте које је проузроковао Бритиш петролеум ове године, погоршали су једну и тако већ поразну ситуацију. У Луизијани, мноштво наших културних традиција и привреде ослања се директно на везу са богатством вода и мочвара које нас окружују. Шта ће се десити са тим традицијама када нестане земља која их гаји?

Иноватори у перформансима и представама, одликовани бројним наградама, АртСпот продукције и Мондо бизаро представљају „Loup garou“, нову еколошку представу која користи сурову телесност, поезију, музику и визуелну инсталацију као средства истраживања дубоке међусобне повезаности између земље и културе у Луизијани. „Loup garou“ је делимично представа, делимично ритуал, делимично крик како би свет чуо о неприликама југоисточне Луизијане. Позивамо вас да нам се придружите у певању песме љубави и наде за неизвесну судбину наше земље.

Нова представа о изумирању са којим се суочавају кајунски вукодлак, луизијанско влагом засићено земљиште и локалне културе као људско наслеђе.

Ко је loup garou?
Он је дивље и опасно биће дубоко усидрено у фолклорне традиције Луизијане. Прича о њему је дошла из Француске преко Акадије у Канади, или Карибских острва и преко ушћа реке Мисисипи у Државу Луизијану у Мексичком заливу.

Како је настала представа?
„Loup garou“ jе проистекла из представе посебно везане за место настанка која говори о нестанку приобалне земље и која је премијерно изведена у октобру 2006. године у Њу Орлеансу. Представу под називом „Испод Страте/нестајући“ заједно су реализовали Ник Слај (Мондо бизаро) и Кети Ренделс (АртСпот продукције). „Loup garou“ jе наставак заједничког рада. Пројекат је развијен у сарадњи са песником Рејмондом Мусом Џексоном током 2009. и премијерно је изведен у Њу Орлеансу у октобру 2009. године. Извођење на Инфанту је прво играње представе од укупно пет овога лета. Осим у Новом Саду, преостала извођења ће се реализовати у Сједињеним Америчким Државама.


АртСпот продукције и Мондо бизаро

АртСпот продукције представљају ансамбл уметника који су посвећени стварању живог и на сваки детаљ фокусираног позоришта у Њу Орлеансу. Њихове продукције су искрена мешавина дисциплина које се развијају кроз ауторски рад чланова ансамбла, физички захтеван тренинг, оригиналну музику, интерактивна скулпторална окружења као и проширено истраживање и испробавање. Залажу се  за социјалну правду и подељену моћ кроз све њихове стваралачке и организационе поступке и стреме ка подстицању позитивне промене у заједници кроз визуелно лепе представе и едукативне програме који оснажују све полазнике.

Претходне продукције АртСпота које су извођене у оквиру Инфанта укључују: „Са бесом и без њега“ (1997) и „Крај и поново назад, мој пријатељу“ (1998) кроз које је истакнут рад уметничке директорке Кети Ренделс. Ренделс је такође учествовала у заједничком пројекту Дах театра са 7 позоришта „Мапе заборављених сећања“ на Инфанту 2002. Основу рада АртСпота представљају следеће продукције: „Како бити човек у 21. веку“, „Гласине о рату“, „Нита и Зита“, „Чеховљева дивља вожња“ и „Њуорлеанска свита“.

Мондо бизаро је посвећен стварању одважне, мултидисциплинарне уметности и гајењу креативних партнерстава у локалним, националним и интернационалним заједницама током последњих седам година. Они су колектив појединаца који осмишљава, представља и продукује читави низ маштовитих пројеката у сврхе употребе уметности као средства за разумавање онога што нам је заједнички људски именитељ и онога што нас чини јединственим. Њихов рад је намерно предузимачки, обухватајући широки спектар пројеката од физичког театра све до фестивала великог обима; од друштевих медија до продукција специфично везаних за место настанка. Све што раде повезано је са глађу да се развију нова уметничка дела која не изазивају осећања страха и која осветљавају лепоту и агонију стања бити човек.

АртСпот и Мондо бизаро су у претходном периоду сарађивали 2008. године, када је настала награђивана продукција „Лет“. 

 „У будућности, биће само две врсте људи: они који су видели 'Loup garou' и они који нису. Они који су га видели, неће га никад заборавити.
АртСпот продукције и Мондо бизаро су претворили део стазе Градског парка 'Источни залив' у сцену за реинтерпретацију легенде о вукодлаку jужне Луизијане Рејмонда Муса Џексона. Поетска и хипнотичка, то је величанствена приповест о личном наслеђу, поступању власти са не-конформистима, самоодређењу и земљи као и цени коју плаћамо због тога што не водимо рачуна о њој. Јединствена у свом начину представљања, то је бајка испуњена шекспировским језиком и страстима.“
Брајан Сендс, AmbushMag.com, новембар 2009.