english

FINIS TERRAE

Позориште Континуо, Чешка


Трајање: 60 минута

Играју:
Сара Лерх (Швајцарска)
Катежина Шобањова (Чешка)
Лјанка Пандолфини (Италија – Грчка)
Мартин Јанда (Чешка)
Михал Пухач (Чешка)
Алесандро Ла Рока (Италија)

Аутор: Павел Штурач и чланови Позоришта Континуо
Сценографија: Хелена Штурачова
Режија: Павел Штурач
Продукција: Art Prometheus, o. s. (Јакуб Ведрал, Нина Влахиова)

Finis terrae

Острво у средишту света. Слика женске напуштене душе у сенци грандиозних путовања мушкараца. Она је понизна, тиха, разјарена, дивља, страствена, она воли и привија у свој загрљај, одушевљава се и бурно реагује.
Театар покрета, игре и визуелних уметности, монтажа историјских текстова, кретање, жива музика, ритам и уметничка поезија. Пет жена и један мушкарац у алегорији о двема путовањима: једном мушком, једном женском, једном спољашњем и једном унутрашњем. Мушкарци се запућују у далеке земље како би досегли своје идеале из снова. У међувремену, жене сањају о њиховим путовањима, о местима у које иду. Оне предузимају невидљиво путовање унутар себе. И њихови снови имају своје скривене стазе које су можда и живљих боја и реалистичније од оних у правим путовањима.

Улични пројекат „Finis terrae“ је реализовао међународни тим извођача из Шпаније, Швајцарске, Италије и Чешке. Тимом је руководио редитељ Павел Штурач. Ауторке уметничких дела, која се приказују у оквиру пројекта, су Хелена Штурачова и Кристина Паткова.

Позориште Континуо

Позориште Континуо је међународна професионална позоришна група коју води директор и уметнички координатор Павел Штурач. Чланови-оснивачи групе почели су заједно да раде у деведесетим годинама на Позоришној академији за извођачке уметности у Прагу, Чешка. Касније су стекли професионални статус и узели име Позориште Континуо. Од 1995. године раде у просторијама бившог пољопривредног добра које носи назив „Двориште шљива“ и налази се изван села Маловице.

Позориште Континуо је, почевши од 1997. године, систематски посветило свој креативни рад уличним позоришним пројектима и позоришним представама у таквим нетрадиционалним просторима као што су дворишта, старе напуштене фабрике, историјске зграде итд. Између најзначајнијих пројеката ове врсте издвајају се улична продукција Drakoni (1997), Cirkus Vitae (1998), Све дотле док те снови не напусте (2001), међународна позоришна радионица „Kratochvílení“ (1997-2006), која се одржавала сваке године у седишту групе, у „Дворишту шљива“ у Маловицама и ренесансној палати „Кратохвиле“, као и пројекти везани за специфична места попут церемоније затварања пројекта Праг – Европска престоница културе (2000), Streetcar Grand Opening, Портланд, САД (2001), Expo 2005, Аихи, Јапан (2005), пројекат Зен вртови, Праг (2006), На обалском насипу, Маловице (2007), Гозба времена (2008) и Пејзаж на захтев (2009).

„У сеоцу Маловице у jужној Чешкој, 'Двориште шљива' је седиште, кућа и радно место једне од најинтересантнијих савремених позоришних трупа у овој земљи, Divadlo Continuo. Ово је позориште које израста и које се ствара у конкретном, природном, сеоском окружењу, позориште које је повезано са својим коренима у народним обичајима и које истражује – користећи једноставне позоришне форме, само приче и музику – древне традиције које би иначе биле угушене испод бетонских путева данашње техно-културе. Позориште које је инвентивно и које је способно да те традиције преобликује у један својствени стил...“
Владимир Хуљец, Позоришне новине