english

ПУСТИЊА 2010

Истер театар – Битеф театар, Србија


Трајање: 45 минута

Кореографија: Анђелија Тодоровић, Даница Араповић, Јелена Јовић
Играју: Анђелија Тодоровић, Даница Араповић, Јелена Јовић
Драматургија: Дамир Вијук
Композитор: Ненад Јелић
Дизајн сцене: Љубимир Тодоровић
Дизајн светла и фотографија: Александар Милосављевић
Костим: Истер театар
Видео: Андреја Јовић
Маска и шминка: Бранислава Купрешанин
Организација (за Истер театар): Миодраг Лазовић

Пустиња 2010

Истер театар је 2000. године, премијерно, на дванаести рођендан Битеф театра у Битеф театру, одиграо представу „Пустиња“, која се бавила унутрашњим преиспитивањима, људи као духовних бића, после мрачног периода наше историје и сурове стварности која нас је окруживала. После свега преживљеног, питали смо - шта смо, ко смо, где смо и  куда идемо?
„Пустиња 2010“ је омаж представи „Пустиња 2000“ која је идејно упориште и инспирација за стварање нове представе. „Пустиња 2010“ поставља иста питања и бави се истим темама, десет година касније, да би, вероватно, добила исте одговоре.
Шта смо, ко смо и где смо данас, десет година касније. Да ли се нешто променило? Да ли смо се ми променили?
Савремени тренутак у коме живимо је главна инспирација наше реакције на живот у овом времену и на овим просторима.

Пустиња је место сусрета са самим собом.
Они који се крећу пустињом непрестано разговарају сами са собом или мудрују са другим људима о тајнама живота и животним вредностима.
У пустињи се траже одговори на сопствене тајне и недоумице, који су судбински неухватљиви и саздани од супротности и складности истовремено.

Пустиња је као и океан место где се никад ништа не мења. Да ли постајемо бескрајан океан који се не покреће, не дише, чије срце не куца, океан без живота који отиче као зрна песка из сата времена. Као што нас има, може и да нас нема, остајемо као привид на хоризонту уморних путника.

Истер театар

„Истер“ је античко име реке Дунав. Истер театар је основан 1994. године. Карактерише га истраживање и повезивање плесних техника и техника драмског израза у физички театар. Продукција Истер театра обухвата позоришне представе, уличне перформансе, кратке филмове, „lecture“ перформансе.
Истер театар је учествовао на многим домаћим и иностраним фестивалима и гостовао у Бугарској, Румунији, Великој Британији, Италији, Холандији, Немачкој, Египту.
Истер је један од оснивача и члан АНЕТ (Асоцијација независних театара – Београд) и СТАНИЦА (Сервис за савремени плес).

Добитник награде Удружења балетских уметника „Димитрије Парлић“ 2008. године за најбољу кореографију представе „Три сестре или около наоколо Чехова“.